14:46 / 08.03.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Nakon trinaeste mozak više ne proizvodi neurone odgovorne za pamćenje

-

-

Foto: - / -

Ranija istraživanja upućuju na to da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona.
Područja ljudskog mozga zadužena za pamćenje i učenje prestaju proizvoditi neurone oko trinaeste godine života pojedinca, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja američkih i španjolskih znanstvenika.

Otkriće koje bi moglo izmijeniti područje neuroznanosti dovodi u pitanje dosad poznato stajalište po kojemu hipokampus nastavlja proizvoditi neurone, važne zbog prijenosa informacija u mozgu, sve do odrasle čovjekove dobi.

Ranija istraživanja upućuju na to da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona. Vjerovalo se i da bi se poticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odrasloj dobi) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima koje se razvijaju u starijoj životnoj dobi.

Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i djece ustanovili smo da nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih stanica koje proizvode nove neurone u hipokampusu osoba starijih od 18 godina, kazao je suautor studije sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, Arturo Alvarez-Buylla.

Pronašli smo određen broj neurona kod djece do godinu dana i još nešto kod djece u dobi između sedam i 13 godina, rekao je znanstvenik. Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tijekom razvoja mozga fetusa, dodao je.

Znanstvenici su pronašli nove neurone u nekim drugim dijelovima mozga, preciznije u moždanim klijetkama. Kažu da moraju provesti dodatna istraživanja na ostalim dijelovima mozga kako bi ustanovili događa li se i ondje neurogeneza.

Rezultati će bez sumnje potaknuti polemike, rekao je za časopis Nature neuroznanstvenik Jason Snyder sa Sveučilišta British Columbija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!