20:35 / 03.12.2020.

Autor: T.V./Hina

Nakon zadaće na Mjesecu kineska sonda krenula prema Zemlji

Foto: REUTERS/Tingshu Wang/File Photo

Foto: REUTERS/Tingshu Wang/File Photo

Foto: - / REUTERS

Kineska sonda Chang'e 5 odvojila se u čevrtak od površine Mjeseca i vraća se na Zemlju, što je prvi pokušaj u više od 40 godina da donese uzorke sa Zemljina prirodnog satelita.
Kineska sonda Chang'e 5 odvojila se u čevrtak od površine Mjeseca i vraća se na Zemlju, što je prvi pokušaj u više od 40 godina da donese uzorke sa Zemljina prirodnog satelita.

➡️ Još jedna kineska sonda sletjela na Mjesec


Modul koji se u utorak spustio na Mjesec, napustio ga je u četvrtak u 23.10 sati po pekinškom vremenu (16.10 sati po srednjoeuropskom), pokazuju snimke kineske javne televizije CCTV-a. Inženjeri misije koji su netremice gledali u goleme zaslone dugo su pljeskali.

Modul s uzorcima pokrenuo je motor uzgonske sile 3000 tona i ušao u orbitu nakon šest minuta leta, objavila je državna svemirska agencija, a prenosi France Presse.

Kamenje je prvo stavljeno u podizni modul. Zatim će se presuti u "kapsulu za povratak" kojom će se dopremiti na plavi planet. Ako se sonda vrati na Zemlju bez teškoća, Kina će biti treća zemlja koja je prikupila uzorke, nakon Sjedinjenih Država i bivšeg SSSR-a.

Istaknuvši da je misija tehnički iznimno zahtjevna, kineska javna televizija CCTV opisala je Chang'e 5 kao jednu od "najzamršenijih i najosjetljivijih" operacija u okviru državnog svemirskog programa.

Misija je nova etapa u kineskom svemirskom programu koji je početkom 2019. ostvario golem uspjeh spustivši istraživački lunarni modul na skrivenu stranu Mjeseca, što je bio prvi takav podvig u svijetu.

Ovo nije prvi put da azijski orijaš lansira sondu na Mjesec u okviru programa Chang'e - nazvanom po kineskoj mitskoj božici Mjeseca. G. 2013. i 2019. spustio je na Mjesec dva daljinski upravljana manja robota nazvana Zečevi od žada.

Kina ulaže u svoj svemirski program milijarde eura ne bi li sustigla Europu, Rusiju i SAD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!