Začetnik arheologije u Hrvatskoj Katančić dobiva Memorijalni centar

19.02.2021.

14:45

Autor: Željka Živković/Vijesti iz kulture/HRT

Memorijalni centar Matije Petra Katančića

Memorijalni centar Matije Petra Katančića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

‘Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića’ najveći je projekt Valpova u novijoj povijesti. Iza tog naslova stoji rekonstrukcija gradskog trga s nizom novih sadržaja prilagođenih zaljubljenicima u hrvatsku kulturnu povijest.

Posjetitelji će se moći upoznati sa svim znanstvenim doprinosima jednog od najvećih erudita s početka 19. stoljeća, čiji su radovi preživjeli test vremena te su i danas relevantni u mnogim humanističkim znanostima. Projekt smo predstavili u Vijesti iz kulture:

Memorijalni centar će nositi ime najpoznatijeg Valpovčanina kojemu su se divili i svjetski znanstvenici. Bio je začetnik arheologije u Hrvatskoj, a sedam je godina na hrvatski jezik prevodio Bibliju čiji će original biti izložen u novom, modernom zdanju.


- Imat ćemo cijelu priču o Franjevcima u Slavoniji i provinciji sv. Ivana Kapistrana, koja je vrlo bitna za hrvatsku kulturnu povijest. Katančić, kad je kasnije otišao u Budim i predavao tamo arheologiju, numizmatiku i povijest starina, sudjelovao je u jednom budimskom - hrvatskom krugu znanstvenika, odnosno Franjevaca koji su doprinijeli nizu razvoja - i književnosti i drugih grana, pogotovo filologije, ističe povjesničar dr. sc. Dinko Župan.

Memorijalni centar Matije Petra Katančića

Memorijalni centar Matije Petra Katančića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Katančićev vremeplov 


Bit će tu i Katančićev vremeplov gdje će posjetitelji s pomoću suvremene tehnologije putovati kroz povijest.


- U Edukacijsko-interpretacijskom centru imat ćemo virtualne naočale i jednu repliku učionice kako je to izgledalo u 19. stoljeću gdje će se posjetitelji putem tih naočala moći vratiti u vrijeme. Moći će vidjeti sve projektne aktivnosti koje imamo - središnji trg, i crkvu, i staru školu, u ovom slučaju Edukacijski centar, u tom digitalnom obliku, najavljuje Vanja Miličević, direktor Valpovačkog poduzetničkog centra.

U pripremi i Matijafest


Kulturni turizam ono je na što se ozbiljno računa.


- Želimo prilagoditi priču o našem Katančiću i onim najmlađima, pa ćemo organizirati i Matijafest, festival za naše najmlađe gdje će se upoznati s likom i djelom, a kroz Katančićeve dane privući ćemo studente i sve one koji žele malo dublje ući u Katančićevu priču, ističe gradonačelnik Valpova Matko Šutalo.


U priču koja će otkriti mnoge zanimljivosti jer je, uza sve nabrojeno, Katančić bio i filolog, kartograf, numizmatičar....


Pogledajte video prezentaciju projekta vrijednog 16,5 milijuna kuna, koji financira Europski fond za regionalni razvoj - na svojem YouTube kanalu objavio ju je Grad Valpovo:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!