NASA: Četveročlana posada nakon više odgoda napustila ISS

11.03.2023.

13:08

Autor: Hina/HRT/R.S.

Nakon otprilike šest mjeseci u svemiru

Nakon otprilike šest mjeseci u svemiru

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon otprilike šest mjeseci u svemiru i nekoliko odgođenih odlazaka, dvoje američkih, jedan ruski i jedan japanski astronaut napustili su Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u kapsuli tvrtke SpaceX za privatne svemirske letove Elona Muska, objavila je NASA.

Kapsula s četvero svemirskih putnika odvojila se od ISS-a, objavila je američka svemirska agencija, a na Zemlju bi trebali stići u nedjelju navečer.

Napuštanje ISS-a s članovima "Posade-5", koju čine astronaut NASA-e Nicole Aunapu Mann, njezin kolega Josh Cassada te japanski astronaut Koichi Wakata i ruska kozmonautkinja Ana Kikina, dosad je više je puta odgađano zbog vremenskih uvjeta. Prvobitno su trebali krenuti prije nekoliko dana.

Kapsula s "Posadom-5" lansirana je u listopadu iz Cape Canaverala. Bilo je to prvo zajedničko lansiranje NASA-inih astronauta i ruskog kozmonauta s američkog tla od početka ruskog rata protiv Ukrajine prije više od godinu dana.

Na ISS-u ostaju ruski kozmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, kao i NASA-in astronaut Frank Rubio te članovi "Posade-6", koji su ondje stigli prije samo nekoliko dana.

Tu posadu čine Amerikanci Stephen Bowen i Warren Hoburg, Rus Andrej Fedjajev i Emiraćanin Sultan al-Niyadi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!