NASA: Dio rakete SpaceX past će na Mjesec u ožujku

28.01.2022.

09:41

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pixabay / Pixabay

Dio rakete SpaceX trebao bi pasti na Mjesec početkom ožujka, prema izračunima znanstvenika američke svemirske agencije NASA-e.

- Znanstvenici pomno prate putanju druge faze Falcona 9 - rekao je glasnogovornik NASA-e za dpa.

Raketa je izvorno poletjela s Cape Canaverala 2015. noseći opservatorij Deep Space Climate, satelit za promatranje. Međutim, od tada je ostala u svemiru i nema dovoljno goriva za povratak na Zemlju.

- Ako ostaje na svojoj trenutnoj putanji pala bi na tamnu stranu Mjeseca 4. ožujka - rekla je NASA.

SpaceX, privatna tvrtka u vlasništvu Teslinog milijardera Elona Muska, koja je prevozila materijal i posadu u svemir, nije se oglasila.

NASA je rekla da neće moći promatrati udar rakete teške četiri tone iz svog Lunar Reconnaissance Orbitera, ali će znanstvenici pratiti hoće li i kako sudar utjecati na Mjesec i može li se vidjeti krater nakon pada.

Traženje kratera bit će veliki izazov i može potrajati tjednima ili mjesecima, rekao je glasnogovornik, usprkos tome opisujući sudar kao jedinstvenu pojavu koja "predstavlja uzbudljivu priliku za istraživanje".

Proučavanje kratera koji je formirao leteći objekt s poznatom masom i brzinom (putovat će brzinom od 9.000 kilometara na sat), kao i sastavom materijala, moglo bi pomoći u unapređenju znanstvenog proučavanja Mjeseca. Svemirske letjelice već su se namjerno rušile na Mjesec u znanstvene svrhe, kao što je to bilo tijekom misija Apollo za testiranje seizmometara.

Astronom Bill Gray, tvorac računalnog programa koji se koristi za određivanje putanja asteroida i drugih objekata, bio je prvi koji je izračunao novi smjer udara u Mjesec. Misli da svemirski otpad uvijek treba usmjeriti prema Mjesecu kada je to moguće.

- Ako udari u Mjesec, onda zapravo nešto naučimo iz toga - rekao je Gray.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!