16:11 / 08.10.2018.

Autor: E.L.S./Hina

NASA lansira prvi SpaceX s dva astronauta u lipnju 2019.

-

-

Foto: - / -

Ta dva leta smatraju se pokusnima: dvojica astronauta iz svake od letjelica provest će dva tjedna na ISS-u a potom se vratiti na Zemlju.
Američka svemirska agencija NASA objavila je da će se prvi let rakete SpaceX s dvoje astronauta prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) dogoditi u lipnju 2019.

Nakon toga, dva mjeseca kasnije, do ISS-a bi trebala odletjeti svemirska letjelica koju je konstruirao Boeing.

U kalendaru je već došlo do više odgoda, kao što je često slučaj u području svemirskih istraživanja. Datumi bi se mogli ponovno izmijeniti kako se rok za lansiranje približava, rekao je Phil McAlister, direktor privatnih letova NASA-e. To su nove letjelice a ekipe inženjera imaju puno posla prije nego sustavi budu spremni za let, naglasio je.

Ta dva leta smatraju se pokusnima: dvojica astronauta iz svake od letjelica provest će dva tjedna na ISS-u a potom se vratiti na Zemlju. Prije toga, SpaceX obavit će testiranje bez astronauta u siječnju 2019., a Boeing u ožujku.

Od 2011. NASA je morala koristiti mjesta na ruskim Sojuzima kako bi poslala svoje astronaute na ISS. Ugovor s Rusijom istječe u studenom sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!