NASA lansirala balon visokog pritiska u Novom Zelandu i ostvarila 15-godišnji cilj

13.05.2023.

08:48

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ingus Kruklitis / Shutterstock

Američka svemirska agencija NASA uspješno je lansirala znanstveni balon visokog pritiska (SPB) u Novom Zelandu, ostvarivši time 15-godišnji cilj.

Balon veličine nogometnog stadiona lansiran je u zračnoj luci Wanaka na Južnom otoku, a namjera je da sto ili više dana ostane u gornjim slojevima atmosfere, stoji u NASA-inu priopćenju.

Prvi balon je lansiran 16. travnja i već je tri puta obišao Zemljinu južnu hemisferu na visini od otprilike 33.000 metara.

Voditeljica programa Debbie Fairbrother rekla je da je cilj posljednjih 15 godina bio istodobno u zraku imati dva balona visokog pritiska, koji zadržavaju isti volumen bez obzira na vanjske uvjete.

- Veoma sam uzbuđena danas, uspjeli smo! Ne mogu biti više ponosna na naš balon i znanstvene timove zbog njihovog postignuća. Ovim dvama letovima, na putu smo da podupiremo više znanosti i napredniju znanost u idućim godinama, rekla je.

NASA je rekla da se na drugom balonu nalazi Svemirski opservatorij za krajnji svemir 2 (EUSO-2).

Riječ je o znanstvenoj misiji Sveučilišta u Chicagu koja će promatrati kozmičke zrake izvan naše galaksije koje ulaze u Zemljinu atmosferu.

Podrijetlo tih čestica nije dobro poznato te će podaci koje EUSO-2 prikupi pomoći riješiti znanstveni misterij, rekla je NASA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!