08:20 / 11.04.2021.

Autor: HRT/Hina/D.M.

NASA odgodila prvi let mini helikopterom na Marsu

Mars

Mars

Foto: NASA/JPL-Caltech / Handout via REUTERS

NASA je odgodila prvi let minijaturnog helikoptera Ingenuity na drugom planetu zbog tehničkih problema, objavila je u subotu američka svemirska agencija NASA.

Minihelikopter Ingenuity, koji je na Mars stigao na roveru Perseverance, ipak neće poletjeti prije 14. travnja. Planirano je bilo da poleti u nedjelju, 11. travnja. Ispitivanje brzih okretaja rotora Ingenuityja u petak je pokazalo probleme u polijetanju, priopćila je NASA.

Svemirska agencija rekla je da je "helikopter siguran te da je poslao podatke natrag na Zemlju". Tim provjerava podatke kako bi dijagnosticirao problem i odredio novi datum testa uz punu brzinu rotacije.

Tijekom probnog leta helikopter težak oko 1,8 kilograma letjet će do visine od oko tri metra, ostati na jednom mjestu 30 sekundi, a zatim se vratiti na površinu Marsa. Bio bi to prvi let neke letjelice na drugom planetu.

Helikopter se napaja litijevim baterijama i ima kapacitet za još nekoliko pokušaja leta. Suočen je s ekstremnim uvjetima na Marsu, temperaturom od minus 90 stupnjeva Celzija, slabom gravitacijom i rijetkom atmosferom.

Ingenuity je putovao na Mars na roveru Perseverance, koji je težak oko 1.000 kilograma i veličine je manjeg automobila. Rover je na Mars stigao u veljači, a u 203 dana leta prešao je 472 milijuna kilometara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!