08:20 / 06.08.2018.

Autor: E.L.S./Hina

NASA odredila astronaute za prve komercijalne letove

-

-

Foto: - / -

Lansiranje će se obaviti sa stare platforme s koje su polijetali raketoplani Space Shuttle, a koji su sada prilagođeni za manje Falcone.
NASA je odredila astronaute koji će prvi letjeti u svemir na komercijalnim raketama i kapsulama, počevši od iduće godine.

Devetoro astronauta letjet će na sustavima koje su razvili Boeing i SpaceX. Većina ima prethodno iskustvo leta u orbitu. Među njima je zapovjednik posljednje misije Space Shuttlea 2011., piše BBC.

Ruske rakete jedine su posljednjih sedam godina prevozile ljude u svemir. Šef NASA-er Jim Bridenstine predstavio je astronaute na svečanosti u svemirskom centru Johnson u Houstonu.

Prvi put od 2011., uskoro ćemo američke astronaute slati u svemir na američkim raketama i s američkog tla, rekao je Bridenstine.

Kapsula Dragon tvrtke SpaceX trebala bi s prvim austronautima poletjeti u travnju 2019. Bit će postavljena na raketu Falcon-9 koja će se lansirati iz svemirskog centra Kennedy.

Lansiranje će se obaviti sa stare platforme s koje su polijetali raketoplani Space Shuttle, a koji su sada prilagođeni za manje Falcone.

NASA je umirovila Space Shuttle i odlučila slati ljude u Zemljinu orbitu sustavima koje si može priuštiti. Zbog toga je davala novac SpaceX-u i Boeingu koji su investirali i vlastiti novac.

NASA je tako željela uštedjeti sredstva za ulaganje u razvoj rakete i kapsule koji bi mogli povesti ljude na Mjesec i na Mars. Ti bi se sustavi trebali početi koristiti početkom idućeg desetljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!