NASA u prvoj misiji u obrani Zemlje od asteroida

24.11.2021.

13:07

Autor: Dnevnik/HTV/Hina/A.P.C.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: MattLphotography / Shutterstock

NASA je počela misiju koja će označiti prekretnicu u ljudskom djelovanju u svemiru. Riječ je o namjernom udaru u asteroid kako bi se pokušala promijeniti njegova putanja. To će biti prvi put da se čovječanstvo usudilo umiješati u gravitacijske odnose unutar Sunčeva sustava. NASA je prema paru asteroida lansirala letjelicu. Cilj je istražiti načine sprečavanja potencijalnog udara nekog svemirskog objekta u Zemlju.


Svemirska letjelica Dart težine 610 kg poletjela je jutros iz zračne baze u Kaliforniji, lansirana na raketi SpaceX Falcon 9. Cilj Darta je sustav Didymos, bezopasni par asteroida koji se sastoji od 163-metarskog asteroida nazvanog Dimorphos koji kruži oko većeg asteroida promjera 780 metara. Plan je da letjelica udari u Dimorphos kada asteroidni sustav bude najbliže Zemlji, na udaljenosti oko 11 milijuna kilometara, između 26. rujna i 1. listopada 2022. NASA tom operacijom želi testirati planetarni obrambeni sustav koji bi mogao spriječiti da čovječanstvo doživi sudbinu dinosaura.

Sudar letjelice s Dimorphosom zabilježit će LICIACube, satelit talijanske svemirske agencije.

- Ovo je zapravo test. Ne želimo se naći u situaciji u kojoj se asteroid doista kreće prema Zemlji, a mi nemamo način kako spriječiti udar. Testirat ćemo zapravo kakva će biti reakcija asteroida na sudar s letjelicom i hoće li to promijenti njegovu putanju, objasnio je Lindley Johnson iz NASA-e. 


- Kut udara naše letjelice na Dimorphos i dalje nam je nepoznat. Ovisit će o tome kako taj asteroid doista izgleda, a to ćemo znati, da budemo iskreni, tek dvadesetak sekundi prije udara, izjavila je NASA-ina stručnjakinja Elena Adams


Otprilike 10 dana prije udara, minijaturni satelit za snimanje asteroida odvojit će se od glavne svemirske letjelice, što će omogućiti da se snimke sudara pošalju na Zemlju. One bi trebale omogućiti znanstvenicima da izračunaju za koliko bi stupnjeva udar promijenio orbitu Dimorphosa. To je od vitalnog značenja za buduće napore vezane uz skretanje potencijalno opasnih asteroida.


- Nastojimo shvatiti na koji način uspješno odbiti potencijalnu prijetnju, rekao je NASA-in znanstvenik Thomas Zuburchen o projektu vrijednom 330 milijuna dolara. Dodao je da će se prvi put čovječanstvo umiješati u gravitacijski ples Sunčeva sustava.


Istaknuo je da spomenuti asteroidi nisu nikakva prijetnja našem planetu.

Riječ je o svemirskim tijelima poznatim pod nazivom Near-Earth Objects (NEO), asteroidima i kometima koji se Zemlji približavaju u krugu od 48 km.video thumb

Više pogledajte u prilogu Elizabete Gojan:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!