13:12 / 12.01.2018.

Autor: HRT

Naši stručnjaci otkrili biomarkere važne za liječenje upalnih bolesti crijeva

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Otkriće glikanskih biomarkera upalnih bolesti crijeva rezultat je velikog EU-ova projekta IBD-BIOM, koji je Genosu osigurao osam milijuna kuna nepovratnih sredstava.
Stručnjaci Genosa, vodećeg hrvatskog laboratorija za visokoprotočnu analizu glikana, objavili su u novom broju međunarodnog časopisa Gastroenterology otkriće glikanskih biomarkera koji će omogućiti personalizirano liječenje pacijenata s upalnim bolestima crijeva. U istraživanju je sudjelovao 3441 pacijent iz bolnica u Los Angelesu i Italiji, a rezultati Genosove analize glikanskih biomarkera dodatno su potvrđeni u Medicinskom centru Sveučilišta u Leidenu, priopćeno je iz Genosa.

Glikani vezani na imunoglobuline omogućuju rano postavljanje pravilne dijagnoze te predviđanje tijeka razvoja bolesti, što može pridonijeti preciznijem i učinkovitijem liječenju pacijenata, stoji u istraživanju objavljenom u najuglednijem znanstvenom časopisu iz područja gastroenterologije. Primjerice, niska razina galaktozijacije imunoglobulina G može predvidjeti potrebu za operacijom kod pacijenata s ulcerativnim kolitisom.

Otkriće glikanskih biomarkera upalnih bolesti crijeva rezultat je velikog EU-ova projekta IBD-BIOM, koji je Genosu osigurao osam milijuna kuna nepovratnih sredstava. Daljnja istraživanja provodit će se u sklopu "flagship" EU-ova projekta SYS-CID (Sistemski pristup kroničnim upalnim bolestima), koji će Genosu osigurati dodatnih šest milijuna kuna za istraživanje te omogućiti suradnju s najboljim svjetskim znanstvenicima.

Glikani su složeni ugljikohidrati vezani na proteine i uključeni su u mnoge fiziološke i patofiziološke procese pa stoga imaju izraženi dijagnostički potencijal. Genos je jedna od samo nekoliko privatnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj koja se dosadašnjim radom etablirala u Europi. Ugledni časopis "The Scientist" proglasio je 2013. Genos najboljim mjestom za rad na svijetu, a o njegovoj izvrsnosti svjedoči podatak da je Genos do sada dobio šest projekata iz sedmog okvirnog programa EU-a, pet projekata iz programa Obzor 2020, te dva velika projekta iz strukturnih fondova, ukupne vrijednosti veće od 70 milijuna kuna.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!