NERO, hrvatski robot koji operira mozak

19.12.2020.

13:43

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS//D.M./HRT

default error photo
Tim znanstvenika zagrebačke tvrtke INETEC upravo dovršava robot za najzahtjevnije operacije na mozgu.
Tim znanstvenika zagrebačke tvrtke INETEC upravo dovršava robot za najzahtjevnije operacije na mozgu. Kirurški robot imenom NERO jedinstven je izum koji potvrđuje da robotika i umjetna inteligencija postaju sve zastupljeniji i u poslovanju domaćih tvrtki.

➡️ Hrvatski robot RONNA - ugrađuje elektrode u mozak
➡️ Hrvatski robot u školama širom svijeta

Robot NERO kirurzima omogućuje brži, sigurniji i precizniji rad kod najzahtjevnijih operacija, a bolesnike bi čak mogao probuditi iz kome. Sustav je trenutačno u pretkliničkom ispitivanju, a u praksi bi se trebao dokazati iduće godine. 

- Ovo je prvi robot u svijetu koji je rađen isključivo za primjenu u neurokiruškoj sali. Većina robota je sada prilagođena verzija industrijskog robota, no Nero će biti prvi koji je u potpunosti izrađen za neurokirušku salu, objašnjava Antonio Božurić s Instituta za nuklearnu tehnologiju.

Dragocjeni pomagači u pandemiji

Robotom će se koristiti uglavnom za biopsiju tumora, a i u pandemiji može uspješno nadomjestiti ljudski rad. Naši zdravstveni djelatnici su izloženi dugotrajnom i bliskom kontaktu sa zaraženim osobama, a roboti im pomažu da odrade određene aktivnosti kako bi se njhovo izlaganje virusu smanjilo, kaže voditeljica Odjela za robotiku INETEC-a Sandra Perica Cvjetko.

Podvodni robot za rad u reaktorskoj posudi

Zahtjevan projekt uglavnom finaciran europskim novcem razvija tim znanstvenika zagrebačkog Instituta za nuklearnu tehnologiju, Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Kliničkog centra Dubrava. U laboratoriju Inetec-a proizvode se i sofisticirani roboti za nuklearne elektrane, primjerice sustav za ispitivanje reaktorske posude s unutarnje strane. Takav robot mora raditi podvodno, dodaje Daniel Rohde.

U svijetu postoji 500 elektrana pa je taj proizvod i naše usluge prilično tražene.
Robotika za nuklearnu industriju okosnica je poslovanja inovativne tvrtke s 90 mladih stručnjaka. Sve su ugovore ispunili. Njihovi isu kupci, kažu zadovoljni, a iduće godine planiraju daljnji rast i osvajanje novih tržišta.

Teška kriza očito nije nimalo poljuljala poslovanje visokotehnoloških tvrtki s globalno konkurentnim proizvodom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!