[VIDEO] NASA-in rover Perseverance sletio na Mars, stigle prve fotografije!

18.02.2021.

17:18

Autor: T.V./HRT/Hina

Prva fotografija koju je rover Perseverance poslao s Marsa

Prva fotografija koju je rover Perseverance poslao s Marsa

Foto: Nasa / Twitter

NASA-in rover Perseverance sletio je na Mars u 21:55 sati. Perseverance je ušao u atmosferu Marsa brzinom od oko 20.000 kilometara na sat, nakon čega su padobran i rakete za kočenje usporili brzinu slijetanja na oko 3,2 kilometra na sat. Misija Mars 2020, čiji središnji dio je ovaj rover, ima za krajnji cilj istraživati je li na Marsu ikada postojao život. Rover na sebi nosi napredne znanstvene instrumente kojima će tragati za biološkim "potpisima", uzorcima i teksturama u tlu koje su mogli ostaviti živi organizmi.

Slijetanje uživo prenosili smo na YouTube kanalu HRT-a te Facebook stranici HRT Vijesti

Pogledajte video:

Nasa je na Twitteru objavila prvu fotografiju koja je poslana s rovera:

NASA-in tim prati slijetanje rovera Perseverance na Mars

NASA-in tim prati slijetanje rovera Perseverance na Mars

Foto: Bill Ingalls / Nasa/Reuters

Perseverance, najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslano na drugi svijet, putovalo je prema krateru Jezero.

Što teren kratera Jezero čini toliko privlačnim za znanstvenike, a opet toliko nepoželjnim za slijetanje?

Prepun je stvari koje bi znanstvenici voljeli vidjeti, ali stvari na koje ne želim sletjeti.

Al Chen, šef JPL-ova tima za spuštanje i slijetanje

"Sedam minuta terora"

Spuštanje Perseverancea na lokaciju u jednom komadu nakon prijeđenih 293 milijuna milja, opisano je kao daleko od sigurnog.

Višedijelna svemirska letjelica koja ulazi u atmosferu Marsa brzinom od 12.000 milja na sat, morala je savršeno izvesti kompleksnu seriju manevara i usporiti pri spuštanju kako bi izbjegla površinske opasnosti i lagano postavila rover na svojih šest kotača.

Proces uključuje rizično otvaranje padobrana pri nadzvučnoj brzini i "Sky Crane", dron na raketni pogon koji se odvaja od svemirske letjelice, leti do mjesta za slijetanje i sigurno spušta rover na tlo prije nego što se i sam sruši na površinu Marsa na sigurnoj udaljenosti od Perseverancea.

Čitav proces obavljen je u zapanjujućem intervalu koji inženjeri NASA-e u šali nazivaju "sedam minuta terora".

Galerija
Perseverance Mars rover, Foto: Joe Skipper/REUTERS
Perseverance Mars rover, Foto: NASA/JPL-Caltech/REUTERSIlustracija spuštanja Perseverance rovera na Mars, Foto: NASA/JPL-Caltech/REUTERSIlustracija Perseverancea kako uzima uzorke tla na Mars, Foto: NASA/JPL-Caltech/REUTERSMoguća ruta kojom će proći rover Perseverance preko kratera Jerezo, Foto:  NASA/JPL-Caltech/REUTERS

Veći i opremljeniji od prethodnika

Budući da je radiovalovima potrebno 11 minuta u jednom smjeru između Marsa i Zemlje, rover veličine SUV-a već je dosegnuo površinu Marsa u trenutku dok je kontrola misije primala signal ulaska u atmosferu.

Znanstvenici NASA-e opisuju slanje rovera Perseverancea svojom najambicioznijom od gotovo 20 američkih misija. Veći je i opremljeniji od svoja četiri prethodnika. Najnovija mobilna robotska sonda nastavit će raditi na prijašnjim otkrićima prema kojima je četvrti planet od Sunca nekoć bio topliji, vlažniji i na njemu je postojao život.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseverancea, vrijedne 2,7 milijardi dolara, jest potraga za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti prije tri milijarde godina, otprilike u vrijeme kad je nastajao život na Zemlji.

Znanstvenici se nadaju da će uspjeti pronaći znakove života u uzorcima drevnih sedimenata koje će Perseverance izvlačiti iz marsovskih stijena i poslati na analizu na Zemlju - što bi trebali biti prvi takvi uzorci koje su ljudi prikupili s drugog planeta.

Planirane su dvije misije u budućnosti - preuzimanje uzoraka stijena i tla i povratak istih u NASA-u u idućem desetljeću.

Perseverance će imati društvo na Crvenom planetu. Njegov prethodnik, rover Curiosity, koji je sletio 2012. ostaje u funkciji NASA-e kao i stacionarni slijetač InSight koji je stigao na Mars u studenom 2018. kako bi istražio duboku unutrašnjost tog planeta.

Sjedinjene Države nisu jedine fascinirane Marsom. Prošli tjedan u Marsovu orbitu ušle su sonde koje su zasebno lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina.

NASA ima još tri satelita u Marsovoj orbiti, zajedno s dvije Europske svemirske agencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!