17:25 / 09.03.2019.

Autor: Darko Santini/D.M./HRT

Nije svaki dron igračka

Foto: ilustracija, Dino Stanin/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

O novim propisima povezanima s bespilotnim letjelicama govorilo se na stručnom skupu u Rijeci.
Dronovi, odnosno bespilotne letjelice postali su toliko dostupni da ih praktički svatko može nabaviti. No ima ih toliko da su postali prijetnja sigurnosti građana, ali i zračnog prometa. O novim propisima povezanima s bespilotnim letjelicama govorilo se na stručnom skupu u Rijeci.

Već za desetak dolara može se kupiti dron-igračka, no sve što leti utječe na sigurnost zračnoga prometa, ističu mjerodavni. Prema pravilniku Agencije za civilno zrakoplovstvo dronovi igračke definiraju se na sljedeći način: "S igračkama se može letjeti u naseljenom mjestu u nenaseljenom, danju i noću i ne moraju se evidentirati, ali s tim da su do 250 grama i ograničavajući faktor im je brzina manja od 19 metara u sekundi".

Oni veći, posebno oni koji se koriste u komercijalne svrhe, morat će imati identifikacijske pločice, svi ostali barem naljepnice s podacima o operateru. Sve to traži novi hrvatski Pravilnik, a uskoro će na razini Europske unije biti donesen pravilnik koji će vrijediti i u Hrvatskoj.

- Prethodni pravilnik o sustavu bespilotnih letjelica pokazao je određene nedostatke u primjeni, bio je dosta ograničavajući kako za operatere sustava bespilotnih letjelica tako i za nas nadležna tijela, kaže inspektor Agencije za civilno zrakoplovstvo Damir Bezik.

Bespilotne letjelice smiju letjeti do 120 metara iznad tla, a za komercijalne letjelice već postoje i godišnja osiguranja jer su, nažalost, oštećivanje imovine i ozljeđivanje građana takvim letjelicama sve češći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!