Njemačka dobila prvi most za bicikliste s podnim grijanjem

04.08.2021.

12:18

Autor: HRT/Hina/D.D.

Njemačka dobila prvi most za bicikliste s podnim grijanjem

Njemačka dobila prvi most za bicikliste s podnim grijanjem

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Biciklisti u jugozapadnoj Njemačkoj dobili su do sada neviđeni luksuz: most s podnim grijanjem samo za bicikliste.

Jedan od prvih svjetskih biciklističkih mostova s podnim grijanjem otvoren je u gradu Tuebingenu. To biciklistima omogućuje sigurniju vožnju po zimskim uvjetima, rekao je gradonačelnik grada Boris Palmer prilikom nedavnog otvaranja mosta, kada je i sam prešao most biciklom.


Iako ceste, putovi i mostovi s podnim grijanjem nisu nepoznanica, a sve se češće razmatra njihovo uvođenje u područjima s prometnim gužvama i oštrim zimama, most s podnim grijanjem rijetkost je za bicikliste.


Štoviše, stručnjaci iz Njemačkog kluba biciklista (ADFC) navode da ne znaju da je ikada ranije izgrađen biciklistički most s podnim grijanjem.


Gradovi diljem Europe i drugdje ubrzano poboljšavaju svoju biciklističku infrastrukturu, osobito uvođenjem zaštićenih biciklističkih staza, s obzirom na porast broja biciklista tijekom pandemije.


- Zagrijani mostovi za bicikliste imaju smisla, rekla je glasnogovornica ADFC -a.


- Sol ne može 100 posto ukloniti led s ceste, a to vrijedi i za mostove, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!