10:33 / 30.11.2018.

Autor: P.F./Hina

Njemačka otkrila novi kibernetički napad ruskih hakera

-

-

Foto: - / -

Napad je odradila ruska hakerska skupina "Zmija" na e-mail račune njemačkih zastupnika, vojsku i nekoliko njemačkih veleposlanstava.
Njemačka obavještajna služba otkrila je novi kibernetički napad ruske hakerske skupine "Zmija" na e-mail račune njemačkih zastupnika, vojsku i nekoliko njemačkih veleposlanstava, izvijestio je list Der Spiegel.

List je, pozivajući se na izvore iz službi sigurnosti, izvijestio da je posljednji napad "hakera" otkriven 14. studenog ali da još nije poznato i jesu li ukradeni neki podaci.

Der Spiegel je prenio izjavu njemačke Savezne službe za zaštitu Ustava (BfV) da je ta agencija "u okviru istrage kibernetičke kampanje 'Zmija' otkrila nove napade, a žrtve su prvenstveno iz vlade i politike"

U travnju je BfV rekao da postoji "velika vjerojatnost" da iza kibernetičkih napada na njemačke računalne mreže otkrivenih u prosincu 2017., također povezanih s hakerskom skupinom "Zmija", stoji ruska vlada.

Njemački su dužnosnici također rekli da Rusija stoji iza ranijih kibernetičkih napada na donji dom njemačkog parlamenta 2015. godine. Rusija ustrajno odbacuje upletenost u kibernetičke napade na njemačke institucije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!