Nobel za kemiju dansko-američkom triju znanstvenika

05.10.2022.

12:42

Autor: Hina/HRT/V.G.

Nobel za kemiju dansko-američkom triju znanstvenika

Nobel za kemiju dansko-američkom triju znanstvenika

Foto: TT News Agency/Christine Olsson / Reuters

Nobelova nagrada za kemiju za 2022. dodijeljena je u srijedu Dancu Mortenu Meldalu, Amerikanki Carolyn Bertozzi i njezinu sunarodnjaku Barryju Sharplessu "za razvoj klik-kemije i bioortogonalne kemije".  

Amerikanac Barry Sharpless (81) pridružuje se elitnoj skupini znanstvenika koji su osvojili dvije Nobelove nagrade.

U objašnjenju stoji da su znanstvenici Nobelovu nagradu dobili za otkriće reakcija koje omogućuju molekularnim građevnim blokovima da se spoje kako bi učinkovito stvorili nove željene spojeve.

Klik-kemija bavi se reakcijama u kemijskoj sintezi u kojima produkti brzo i pouzdano nastaju kovalentnim vezanjem najmanje dviju manjih molekulskih jedinica.

Tehnologije poznate kao klik-kemija i bioortogonalna kemija danas se globalno upotrebljavaju za istraživanje stanica i praćenje bioloških procesa, stoji u priopćenju tijela koje dodjeljuje nagrade.

- Koristeći bioortogonalne reakcije, istraživači su poboljšali djelovanje ciljanih lijekova protiv raka, koji se sada testiraju u kliničkim ispitivanjima, stoji u objašnjenju.

Nagradu dodjeljuje Kraljevska švedska akademija znanosti, a iznosi 10 milijuna švedskih kruna.

Nobelovu nagradu za kemiju 2021. osvojili su Nijemac Benjamin List i Škot David MacMillan za rad na stvaranju novih alata za izgradnju molekula, pridonoseći tako razvoju novih lijekova.

Među prethodnim dobitnicima Nobelove nagrade za kemiju su i Marie Curie, koja je istu nagradu za fiziku podijelila sa svojim suprugom i čija je najstarija kći Irene Joliot-Curie osvojila nagradu za kemiju malo više od dva desetljeća nakon svoje majke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!