Nobelova nagrada za kemiju Benjaminu Listu i Davidu MacMillanu

06.10.2021.

12:16

Autor: V.K./HRT/Hina

Nobelova nagrada

Nobelova nagrada

Foto: Claudio Bresciani / TT News Agency/via REUTERS

Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju za 2021. su znanstvenici Benjamin List i David MacMillan za "razvoj asimetrične organokatalize", objavila je u srijedu Kraljevska švedska akademija znanosti.

Nobelovu nagradu utemeljio je švedski izumitelj dinamita i poslovni čovjek Alfred Nobel i dodjeljuje se od 1901. za iznimna postignuća u znanosti te za književnost i kao priznanje naporima za mir.

Ni ove godine zbog covida-19 neće biti banketa u Stockholmu te će laureati primiti medalje i diplome u svojim domovinama.

Ugledna nagrada vrijedna je deset milijuna švedskih kruna, što je nešto manje od milijun eura.

U četvrtak će se objaviti dobitnik nagrade za književnost te u petak za mir, jedina nagrada koja se dodjeljuje u Oslu.

Nagrada za ekonomiju bit će objavljena u ponedjeljak, čime završava ovogodišnji ciklus.

U utorak je objavljeno da su dobitnici Nobela za fiziku znanstvenici Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi za njihov "revolucionarni doprinos razumijevanju složenih fizikalnih sustava", a u ponedjeljak su Nobelovu nagradu za medicinu dobili Amerikanci David Julius i Ardem Patapoutian, zaslužni za otkriće načina na koji živčani sustav osjeća temperaturu i dodir.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!