Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju Šveđanin Svante Paabo

03.10.2022.

11:52

Autor: V.K./HRT/Hina

Nobelova nagrada Svanteu Paabou

Nobelova nagrada Svanteu Paabou

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju je Šveđanin Svante Paabo za rad na genomima izumrlih hominida i ljudskoj evoluciji, objavila je u ponedjeljak u Stockholmu Nobelova skupština.  

Proglašenjem dobitnika Nobelove nagrade u kategoriji medicine na Institutu Karolinska u Stockholmu počeo je tjedan u kojemu će biti objavljene nagrade i za fiziku (utorak), kemiju (srijeda), književnost (četvrtak) i mir (petak). Jedino se dobitnik Nobelove nagrade za mir objavljuje u Oslu.

Nobelova nagrada za ekonomiju bit će objavljena sljedeći ponedjeljak, iako se ne temelji na konačnoj oporuci donatora nagrade i izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833.-1896.).

Nagrade će biti dodijeljene na godišnjicu Nobelove smrti 10. prosinca.

Prošle godine Nobelova nagrada za medicinu pripala je znanstvenicima Davidu Juliusu i Ardemu Patapoutianu za otkriće staničnih receptora kojima se ljudi služe za osjet temperature i dodira.

Nobelove nagrade prati i 10 milijuna švedskih kruna po kategoriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!