Noć u baroknoj Tvrđi osvijetlilo je znanje

11.12.2021.

16:42

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/HRT

Noć znanosti u Osijeku

Noć znanosti u Osijeku

Foto: HRT / HRT

Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku nastavio je tradiciju i u predblagdansko vrijeme organizirao 5. noć znanosti. Profesori, asistenti i studenti osmislili su zanimljive radionice namijenjene ponajprije učenicima srednjih škola kako bi svoj rad i istraživanja približili budućim znanstvenicima. 

Noć u baroknoj Tvrđi osvijetlilo je znanje. I to iz prehrambene tehnologije, farmacije, nutricionizma i još mnogo toga.

- Cilj nam je otvoriti vrata naših laboratorija fakulteta kako bi učenici srednjih škola imali prilike zakoračiti u laboratorije i vidjeti i upoznati se s ovim zanimljivim i uzbudljivim svjetlom znanosti – kaže dr. sc. Stela Jokić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek.

Na čak 13 radionica - mirisnih i slatkih, a ponajprije zanimljivih svatko je mogao pronaći ponešto za sebe. Među ostalim - čokoladne dražeje. Ali i balzam za usne.

- Uz pomoć kokosovog ulja njeguje same usne, hidratizira ih, a uz pomoć vazelina ta vlaga ostaje negdje zaključana u našim usnama – objašnjava dr. sc. Ana-Marija Cikoš, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek.

Pokazuju i kako se izrađuje ulje od konoplje i badema. Iznimno važnih za kvalitetnu prehranu, ali i kozmetiku.

- Nama je cilj zainteresirati mlade znači s ovakvim postupcima dobivanja visokokvalitetnog ulja – naglašava doc. dr. sc. Krunoslav Aladić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek.

A u radionici Bake Mraz sve je pucalo od zdravlja. I želje da mladima pokažu što više.

Pokazali su im na koje se sve načine može koristiti ljekovito bilje, bilo kao oralni pripravci odnosno čajevi, bilo kao topikalni pripravci, odnosno pilinzi ili balzami za usne.

- Mislim da je kvalitetnije i zdravije koristiti prirodnu kozmetiku i željela bih se malo više baviti time u slobodno vrijeme – kaže Marija Kristić, studentica Odjela za matematiku, Osijek.

I ova je noć bila pun pogodak. Jer su mladi i ovaj put pokazali da im je stjecanje prakse osobito zanimljivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!