10:45 / 28.09.2018.

Autor: V.M./I.R.Č./HRT

'Nova logika' Fausta Vrančića napokon na hrvatskom jeziku

-

-

Foto: - / -

'Nova logika' Fausta Vrančića napokon se može čitati i na hrvatskom jeziku. Bilo je to, naime, jedino djelo znamenitog Šibenčanina svjetskog glasa, koje do sada nije bilo cjelovito prevedeno, odnosno izdano u njegovoj domovini.
'Nova logika' Fausta Vrančića napokon se može čitati i na hrvatskom jeziku.

Bilo je to, naime, jedino djelo znamenitog Šibenčanina svjetskog glasa, velikog izumitelja i humanista, koje do sada nije bilo cjelovito prevedeno, odnosno izdano u njegovoj domovini. Objavili su ga u svibnju šibenska Gradska knjižnica Juraj Šižgorić i zagrebački Institut za filozofiju, a ovih je dana izdanje bilo predstavljeno u Splitu i Šibeniku.

Od ideje do ukoričenih primjeraka na hrvatskom jeziku - prošlo je godinu i pol. Djelo znamenitog Šibenčanina, građanina Europe, treća je i najdotjeranija inačica Vrančićevih razmišljanja o tomu što je logika i koja je njezina zadaća.

1608. godine bila je objavljena prva 'Logika', godine 1610. 'Ethica Christiana', a 1616. godine on je spojio te dvije knjige,  objašnjava dr. sc. Ivana Skuhala Karasman sa zagrebačkog Instituta za filozofiju.

'Nova logika' - stoji u predgovoru - izmijenjena je i ispravljena verzija prve 'Logike', te proširena novim poglavljima. Uz jedan zanimljiv dodatak: Vrančić iznosi seriju kritika na vlastiti tekst iz 1608. godine i prvi je put cjelovito prevedena s latinskog na hrvatski jezik.

Treba imati na pameti da je to jedna izrazito rijetka knjiga. Ta 'Nova logika' iz 1616. godine, koliko je meni poznato, sačuvana je u samo 2 ili 3 primjerka na svijetu – rijetka je to i egzotična knjiga,  napominje prevoditelj i urednik knjige dr. sc. Luka Boršić s Instituta za filozofiju.

Ta knjiga bila je i izraz Vrančićeva nezadovoljstva: Nezadovoljstvo aristotelskog gledanja na svijet i pokušaj da se napravi neki novi svjetonazor - što je znanost, a što je znanje,  ističe Luka Boršić.

Bio je Faust Vrančić filozof, leksikograf, diplomat i izumitelj, a u ovoj je knjizi otisnuta i dosad najpotpunija i najdetaljnija bibliografija Fausta Vrančića.

Hrvatski pisci renesanse su najčešće postali poznati kasnije - u 19. stoljeću, a on je imao kontinuitet svoje slave već za života,  kaže Ivana Skuhala Karasman.

Knjiga je tiskana u 500 primjeraka, i to je treći Vrančićev naslov u izdanju šibenske knjižnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!