Nove smjernice u definiranju Alzheimerove bolesti

11.04.2018.

10:47

Autor: E.L.S./Hina

-

-

Foto: - / -

Ovaj će potez tvrtkama omogućiti testiranje lijekova na pacijentima prije pojave simptoma, nudeći i bolje izglede za intervenciju prije nego što bolest uništi previše moždanih stanica.
Znanstvenici koji se bave proučavanjem Alzheimerove bolesti predložili su radikalnu promjenu u načinu na koji se utvrđuje njezino postojanje, a to je fokusiranje na biološke promjene u tijelu umjesto na kliničke simptome poput gubitka pamćenja i kognitivnog propadanja.

Udruga za borbu protiv Alzheimerove bolesti i američki Državni institut za gerijatriju su izvijestili da će nove smjerice istraživanja znanstvenicima omogućiti korištenje zajedničkog jezika kojim će u istraživačkom dijelu posla moći opisati bolest. On će se temeljiti na mjerljivim promjenama na mozgu koje Alzheimer razlikuju od ostalih uzroka demencije.

Termin Alzheimerova bolest i demencija neupućeni smatraju sinonimima, no oni to nisu, kaže dr. Clifford Jack iz Klinike Mayo koji je sudjelovao u izradi smjernica objavljenih u časopisu Alhzeier's&Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Predložene izmjene temelje se na smjernicama što su ih početkom godine najavili američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) i European Medicines Agency kako bi potaknuli testiranje novih lijekova za ovu bolest koji se temelje na biomarkerima umjesto na kliničkim simptomima.

Ovaj će potez tvrtkama omogućiti testiranje lijekova na pacijentima prije pojave simptoma, nudeći i bolje izglede za intervenciju prije nego što bolest uništi previše moždanih stanica.

U skladu s predloženim istraživačkim smjernicama glavna obilježja Alzheimerove bolesti temeljit će se na trima faktorima: dokazu o postojanju dvaju abnormalnih proteina koji se povezuju s Alzheimerom - beta amiloidnim i tau proteinom te na dokazu o neurodegenerativnim promjenama u mozgu ili na smrti živčanih stanica. Sve je moguće dokazati analizom uzoraka uzetih iz likvora, odnosno moždane tekućine. Istodobno će se koristiti biomarkeri i sustav ocjenjivanja kognitivnih oštećenja i poremećaja.

Znanstvenici se nadaju da će im nov način profiliranja bolesti pomoći da na kvalitetniji način odaberu pacijente na kojima će testirati nove načine liječenja, što bi moglo uvelike pomoći farmaceutskim tvrtkama u potrazi za što učinkovitijim lijekom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!