12:14 / 18.04.2018.

Autor: V.M./M.V./HRT

Nove spoznaje o antičkom Burnumu

Alessandro Campedelli

Alessandro Campedelli

Foto: - / -

Suradnja talijanskih i hrvatskih znanstvenika bacila je novo svjetlo na antički lokalitet Burnum. Knjiga predstavljena u Arheološkom muzeju u Zagrebu donosi prikaz suvremenih arheoloških istraživanja toga rimskog vojnog logora.
Suradnja talijanskih i hrvatskih znanstvenika bacila je novo svjetlo na antički lokalitet Burnum u Ivoševcima, u Šibensko-kninskoj županiji. Knjiga predstavljena u Arheološkom muzeju u Zagrebu donosi prikaz suvremenih arheoloških istraživanja toga rimskog vojnog logora.

Talijanski znanstvenici tom su prigodom predstavili i projekt konzervacije i valorizacije vječno zanimljivih Pompeja te nagovijestili daljnju suradnju s hrvatskim kolegama.

Knjiga predstavlja rezultate desetogodišnjih istraživanja Burnuma. Nije mnogo toga vidljivo na površini, ali zahvaljujući najmodernijim uređajima, možemo proučavati ono što je u podzemlju. Pokušavamo sve rastumačiti i približiti turistima,  rekao je istraživač sa Sveučilišta u Bologni dr. Alessandro Campedelli.

Zahvaljujući usavršenim metodama istraživanja i strpljivom radu arheologa sada je moguće rekonstruirati događaje koji su nekadašnji rimski logor Burnum pretvorili u značajan politički, administrativni i gospodarski centar Dalmacije, važne i strateške provincije Rimskog carstva.

Prateća izložba donosi fotografije talijanskog fotoreportera Pierluigija Giorgija koji svojim snimkama otkriva priču o arheološkom radu na ruševinama Pompeja i teritoriju koji ih okružuje. Zbirku zaključuju obrađeni fotografski portreti nekih od protagonista, podvrgnuti umjetnom starenju i vremenskoj degradaciji koja pogađa i arheološke strukture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!