Nove studije: COVID je krenuo s tržnice u Wuhanu

27.07.2022.

12:39

Autor: Hina

Nova istraživanja o podrijetlu pandemije

Nova istraživanja o podrijetlu pandemije

Foto: - / Shutterstock

Tržnica u kineskom Wuhanu na kojoj se prodaju žive životinje, bila je izvor pandemije bolesti kasnije nazvane COVID-19, pokazuju dvije nove studije objavljene u utorak u časopisu Science. Odgovor na pitanje je li se bolest prirodno prenijela sa životinja na ljude ili je rezultat laboratorijske nesreće, smatra se ključnim za sprječavanje buduće pandemije i spašavanje milijuna života.


U prvoj studiji analiziran je geografski obrazac slučajeva COVID-a u prvom mjesecu pojave bolesti, prosincu 2019. Prvi slučajevi bili su usko povezani s tržnicom Huanan u Wuhanu.


Drugi je rad ispitivao genomske podatke iz najranijih slučajeva kako bi se proučila rana evolucija virusa, a zaključeno je da je malo vjerojatno da je koronavirus u većoj mjeri cirkulirao među ljudima prije studenog 2019.


Obje studije su prethodno bile objavljene kao pretisak, ali su prošle znanstvenu recenziju i pojavile se u prestižnom časopisu Science.


Michael Worobey sa Sveučilišta u Arizoni, koautor obaju radova, prije je u pismu pozvao znanstvenu zajednicu da bude otvorenija prema ideji da je virus "iscurio" iz laboratorija. Saznanja do kojih je poslije došao promijenila su njegov stav.  


- Pomaknula su me do točke u kojoj sada također mislim kako jednostavno nije vjerojatno da je ovaj virus uveden bilo kojim drugim putem osim trgovinom divljim životinjama na tržnici u Wuhanu, rekao je Worobey novinarima.


I prethodna je istraga bila usredotočena na tržnicu živih životinja, no istraživačima je trebalo više dokaza kako bi utvrdili da je to doista bio izvor pandemije bolesti COVID-19.

To je zahtijevalo studiju na razini susjedstva u Wuhanu kako bismo bili sigurniji da je virus zoonoza - da je prešao sa životinja na ljude.

Tim prve studije upotrijebio je alate za mapiranje kako bi odredio lokaciju prva 174 slučaja koje je identificirala Svjetska zdravstvena organizacija. Otkrili su da je njih 155 bilo u Wuhanu.


Ti su slučajevi bili usko povezani s tržnicom, a neki rani pacijenti koji nisu neposredno prije toga posjećivali tržnicu, živjeli su vrlo blizu nje.


Sisavci, za koje se sada zna da mogu biti zaraženi virusom, uključujući crvene lisice, svinjske jazavce i kunopse, svi su se prodavali živi na tržnici, otkrio je tim.


Evolucija virusa


Istraživači su povezali pozitivne uzorke pacijenata početkom 2020. godine sa zapadnim dijelom tržnice na kojemu su se prodavale žive ili svježe zaklane životinje krajem 2019.

Ograničeni rani slučajevi bili su u suprotnosti s cirkulacijom u ostatku grada do siječnja i veljače, što su istraživači potvrdili izvlačenjem podataka iz aplikacije Weibo.


- To nam govori da virus nije cirkulirao kriptično. Zaista je nastao na toj tržnici i s nje se proširio, rekao je Michael Worobey.


Druga studija bila je usredotočena na rješavanje očite nedosljednosti u ranoj evoluciji virusa.


Dvije evolucijske linije, A i B, obilježile su ranu pandemiju.

Dok je A bio bliži virusu pronađenom kod šišmiša, što sugerira da je koronavirus prešao sa šišmiša na ljude i da je A doveo do B, B je bio taj koji je bio daleko prisutniji na tržnici.


Istraživači su upotrijebili tehniku nazvanu "analiza molekularnog sata", koja se oslanja na brzinu kojom se genske mutacije događaju tijekom vremena kako bi rekonstruirali vremensku crtu evolucije i tako otkrili da je malo vjerojatno da je A doveo do B.


- Inače bi linija A morala evoluirati usporeno u usporedbi s virusom linije B, što jednostavno nema biološkog smisla, rekao je Worobey.


Umjesto toga, vjerojatni scenarij je prebačen sa životinja s tržnice na ljude u različitim prigodama, u studenom i prosincu 2019.


Istraživači su zaključili da je malo vjerojatno da je postojala cirkulacija virusa među ljudima prije studenog 2019.


Prema ovom scenariju, vjerojatno je bilo drugih prijenosa sa životinje na čovjeka na tržnici koji se nisu manifestirali kao slučajevi COVID-a. 


- Jesmo li opovrgnuli teoriju o curenju virusa iz laboratorija? Ne, nismo. Hoćemo li ikada moći saznati? Ne, rekao je koautor Kristian Anderson s Istraživačkog instituta Scripps.

- Mislim da je doista važno to da postoje mogući scenariji i da su to vjerojatni scenariji, ali važno je razumjeti i da moguće nije jednako vjerojatnom, dodao je Anderson. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!