Suvremeni interaktivni centar u Parku prirode Učka

26.05.2021.

17:23

Autor: Odri Ribarović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Suvremeni interaktivni centar u Parku prirode Učka

Suvremeni interaktivni centar u Parku prirode Učka

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Novi suvremeni interaktivni Centar za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka slovi kao jedan od najljepših ovogodišnjih projekata u Europi. Izgrađen je u sklopu 50 milijuna kuna vrijednog europskog projekta Učka 360°. 

Ako želite sami upravljati pogledom na Vojak, na najviši vrh Učke na 1400 metara nadmorske visine, ovdje to možete. Uz pomoć vlastitih ruku možete ga okretati za 360 stupnjeva, mijenjati godišnja doba, te na njemu doživjeti čak i oluju.

- Nalazimo se u fenomenalnom multifunkcionalnom centru koji svojim sadržajima može biti zabava za cijelu obitelj koja može provesti cijeli dan u muzejskom prostoru, kaže Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ovaj atraktivni centar je iznikao u staroj zgradi nekadašnjeg peradarnika rekonstruiranoj do temelja i prenamijenjenoj u višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim i turističkim sadržajima.

Time je na najatraktivniji način unaprijeđen sustav posjećivanja Parka prirode Učka na spoju dviju županija.

- Želja nam je potaknuti posjetitelje da kad to pogledaju i informiraju se što sve Učka ima, što je sve u prošlosti imala, i kakva joj je budućnost, da onda krenu oboružani tim novim informacijama uživati u ovoj stvarno prekrasnoj planini, rekao je Egon Vasilić, ravnatelj Centra za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka.

Maketa parka prirode Učka sastavljena od 30 tisuća kockica.

- Na ovoj maketi pomoću projektora koji se nalaze odmah iza nje možete pogledati na koji način je nastala planina Učka dizanjem oceana. Možete vidjeti šumske pokrove i staništa koja se nalaze na njoj ili odabrati temu hidrologija i vodene tokove, objašnjava Andrea Stojaković, voditeljica Odsjeka za edukaciju.

U špilji sa šišmišima posjetitelje čeka igrica koja simulira let šišmiša i način kako love hranu.

Nešto dalje je još jedna igra u kojoj odabirom neke životinje vidite kako biste vi izgledali u životinjskom obliku. Edukacije i zabave - zaista napretek!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!