Novi teleskop na La Palmi u Guinnessovoj knjizi rekorda

07.03.2022.

09:44

Autor: Hina/A.P.C.

Astronomski teleskop, ilustracija

Astronomski teleskop, ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Stanovnici La Palme, španjolskog otoka nedavno pogođenog razornom vulkanskom erupcijom, napokon se mogu pohvaliti dobrim vijestima. Predstavili su novu atrakciju, golemi astronomski teleskop, Gran Telescopia Canarias, koji je toliko velik da je zaslužio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda. 

Teleskop nazvan Gran Telescopia Canaris Guinnessova knjiga rekorda zabilježila je kao najveći nordijski optički teleskop na svijetu.


Dok otočani uklanjaju ostatke prošlogodišnje dugotrajne vulkanske erupcije, turistički radnici Kanarskog otočja pozivaju turiste da se vrate i posjete ovo svjetski poznato mjesto za promatranje zvijezda.


Promjer glavnoga zrcala Gran Telescopia Canariasa (skraćeno GranTeCan) je nešto više od 10 metara, a nalazi se na, kako ističu gradski dužnosnici, jednom od najboljih mjesta na planetu za promatranje zvijezda.


Teleskop je dio zvjezdarnice smještene na najvišem vrhu La Palme, Roque de los Muchachos, koji se uzdiže iznad oblaka na 2426 m nadmorske visine.


Astroturisti dolaze sa svih strana svijeta da bi promatrali noćno nebo onako kako ga ne mogu vidjeti iz napučenih gradova.


Zbog isturenog položaja i minimalnog svjetlosnog onečišćenja, zvjezdarnica Roque de los Muchachos smještena je na jednoj od najboljih lokacija sjeverne hemisfere za promatranje svemira. Otprije je poznata ljubiteljima tamnoga neba i redovito poziva turiste na promatranje astralnih događaja, poput kiše meteora.Osim na La Palmi, astroturizam je popularan i na kanarskome otoku Tenerife, jer se i na vulkanu Mount Teide nalazi još jedna velika zvjezdarnica.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!