13:05 / 07.02.2020.

Autor: I.Z./HIna

Novi uspjeh u prilagodbi imunog sustava borbi protiv raka

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nestrpljivo iščekivani rezultati prve faze kliničkog istraživanja objavljeni su u časopisu Science. Predstavljaju novi iskorak koji još ne dokazuje da se CRISPR može koristiti za borbu protiv raka.
Američki znanstvenici uspjeli su prvi puta bez izazivanja nuspojava genetski izmijeniti imuni sustav tri pacijenta oboljela od raka uz pomoć CRISPR-a, novog alata koji uvodi revoluciju u biomedicinska istraživanja.

Nestrpljivo iščekivani rezultati prve faze kliničkog istraživanja objavljeni su u časopisu Science.

Predstavljaju novi iskorak koji još ne dokazuje da se CRISPR (slijedovi DNK) može koristiti za borbu protiv raka. Jedan od pacijenata u međuvremenu je preminuo a kod dvoje je došlo do pogoršanja bolesti no istraživanje je pokazalo da je tehnika neškodljiva.

Znanstvenici sa sveučilišta Pennsylvania (UPenn) uklonili su T-stanice iz krvi pacijenata i uz pomoć CRISPR-a uklonili su gene iz stanica koji bi mogli ometati sposobnost imunog sustava da se bori protiv raka. Potom su uz pomoć virusa 'naoružali' T-stanice za napad na bjelančevinu uobičajenu na stanicama raka poznatu kao  NY-ESO-1 i potom vratili stanice natrag u pacijente.

Voditelj istraživanja Edward Stadtmauer kazao je za AFP da liječenje T-stanicama koje koristi pacijentov imuni sustav za uništavanje raka predstavlja prekretnicu u proteklom desetljeću no "nažalost čak i s tom tehnologijom mnogo je pacijenata koji ne reagiraju".

Ideja je u ovom istraživanju kombinirati dva nova pristupa da se još više osnaži T-stanice.

Do sada nisu postignuti veliki klinički rezultati no on ocjenjuje da je važnost ove studije u tome da je uspješno proveden taj vrlo komplicirani postupak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!