16:21 / 27.10.2018.

Autor: B.S.LJ./T.V./HRT

O njegovu otkriću se priča: Hrvoje Tkalčić

Hrvoje Tkalčić, privatna arhiva

Hrvoje Tkalčić, privatna arhiva

Foto: - / -

S Hrvojem Tkalčićem razgovarali smo putem Skypea, objasnio nam je ukratko što znači njegovo otkriće.
Geofizičar hrvatskog podrijetla Hrvoje Tkalčić, koji živi u Australiji, potvrdio je 80 godina staru hipotezu da je jezgra Zemlje izgrađena od čvrstog materijala, a za metodu korelacijskog polja Zemlje, kojom je sa svojim kolegom došao do otkrića, kaže da donosi novu paradigmu u znanosti.

Tkalčić je naime objavio rad s mlađim kolegom Thanh-Son Phamom u nedavnom broju časopisa Science, koji je pobudio interes u struci i za koji kolege ističu da ima implikacije na razumijevanje sastava jezgre Zemlje.

S Hrvojem Tkalčićem razgovarali smo putem Skypea, objasnio nam je ukratko što znači njegovo otkriće, točnije dokaz: "Pa gledajte, svako novo otkriće u unutrašnjosti Zemlje, pogotovo u jezgri Zemlje, koja je zapravo najdublji sloj u unutrašnjosti planeta, je vrlo bitno. Dakle sve ono novo što možemo naučiti je vrlo bitno. E sad, ovo otkriće zapravo potvrđuje 80 godina staru hipotezu - da je unutarnja jezgra planeta zapravo u čvrstom stanju. Iako se to pretpostavljalo, potojale su jake indicije da je to tako, dosad nije bilo moguće detektirati transverzalne valove koji bi zapravo tu hipotezu potvrdili. Ovo otkriće nije samo otkriće tih transverzalnih valova, dakle da se oni šire kroz unutarnju jezgru zemlje, nego smo mi usput uspjeli izmjeriti njihovu brzinu širenja pa smo tako uspjeli izmjeriti i neke druge parametre koji su bitni za razumijevanje građe, odnosno fizikalnih i kemijskih svojstava unutarnje jezgre Zemlje".

O tome kako da detektira te valove počeo je razmišljati još kada je bio postdiplomski student na Berkleyju (Tkalčić je ondje na Odsjeku za znanost o Zemlji i planetima doktorirao 2001., i to na problemima strukture duboke unutrašnjosti Zemlje putem prostornih valova potresa). Na ovom projektu s njim je pak radio njegov postiplomski student. "To je nešto što svaki postdiplomac u seizmologiji i geofizici čuje za vrijeme svog postdiplomskog studija", objašnava Tkalčić.

U kontaktu je i s hrvatskom znanstvenom zajednicom koju zanima njegov rad. "Mislim da Hrvatska ima jako dobru, zapravo izvanrednu geofiziku", kaže, ističući kako je Geofizički odjel na PMF-u jedan od najstarijih škola geofizike u Europi.

"Meni je jako drago održavati te veze s Hrvatskom, i dapače, imao sam nekoliko postiplomaca ovdje, od kojih su se dvoje vratili na Geofizički odsjek, a jedna studentica je ostala nakon doktorata raditi ovdje u Canberri. Tako da su naše veze dosta jake i ja posjećujem Geofizički odsjek na PMF-u jednom godišnje", poručuje.

Planovi za budućnost? Uvijek, kaže, postoji više projekata na kojima radi, ali što se tiče ovog otkrića, nastavljaju raditi na njemu jer smatra da je to jedna nova paradigma u znanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!