Svečanim programom i dodjelom nagrada obilježen rođendan Nikole Tesle

10.07.2022.

12:30

Autor: HRT/IMS

Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle

Obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Dodjelom godišnje nagrade "Nikola Tesla - Genij za budućnost" u Zagrebu je, uz prigodni glazbeni program i u nazočnosti brojnih predstavnika hrvatske političke, gospodarske i znanstvene sfere, svečano obilježena 166. godišnjica rođenja Nikole Tesle te 9. Dan Nikole Tesle.

Svečani program obilježavanja središnji je dio manifestacije Tesla&friends koja se od 9. do 11. srpnja održava u organizaciji udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost.

Predsjednica udruge Dragica Mihajlović rekla je na svečanosti u Hotelu Esplanade da udruga već 13. put obilježava rođenje velikoga znanstvenika, čovjeka i humanista Nikole Tesle koji je svojim stvaralačkim radom promijenio svijet.

Andrea Doko JelušićNa važnost podsjećanja na Teslinu ostavštinu osvrnula se i izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Zagrebu Andrea Doko Jelušić, izrazivši zadovoljstvo što je u Hrvatskoj vidljiv porast zanimanja za rad tog velikog genija za što, kako je rekla, zaslugu dijeli i rad Udruge Nikola Tesla.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith podsjetio je na Teslin doprinos u stavljanju znanstvenih spoznaja u tržišnu, komercijalnu funkciju što je, po njegovim riječima, temelj razvoja velikih svjetskih gospodarstava.

Prorektor zagrebačkog Sveučilišta za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga također je naglasio važnost sinergije gospodarstva i znanosti, odnosno akademske zajednice, upozorivši kako u Hrvatskoj još nije dovoljno prepoznat ljudski potencijal kao temelj razvoja društva u cjelini.

Udruzi je na naporima koje ulaže kako bi svojim radom kontinuirano podsjećala na veličinu i doprinos Nikole Tesle zahvalila Amalija Babić iz Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ispred Hrvatskog sabora okupljene je pozdravio predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU Marko Pavić koji je ukazao na važnost sinergije politike, gospodarstva i znanosti.

U sklopu svečanog programa održana je dodjela godišnjih nagrada.

U kategoriji 'Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli' nagradu je dobila Josipa Soldo, učenica Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba.

Nagrada za najbolji kreativni i inovativni proizvod koji prezentira lik i djelo Nikole Tesle ili repliku nekog Teslina izuma otišla je u ruke Daarona Ljubića za "D-mobitel". Najboljim projektom iz područja Teslina proširenog djelovanja proglašen je "Itherapy pametni sustav upravljanja okolišem" autorice Inge Kovačić Sindik.

Uz prigodne glazbene izvedbe Sandre Bagarić, Darka Domitrovića te Lele Kaplowitz i Joea Kaplowitza, u sklopu svečanog programa održana je i kratka panel rasprava na temu "Pametni i inovativni gradovi".

A Teslin rođendan obilježen je u Gospiću i njegovu rodnom Smiljanu. Najatraktivnije bilo je sinoć kada je na središnjem gospićkom trgu održana svjetlosna rapsodija Tesli u čast u kojoj su uživali mnogi Gospićani s djecom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!