Objavljena knjiga kolumni Hrvoja Klasića "Crveno na crno"

20.10.2021.

13:25

Autor: Hina/V.M.

Hrvoje Klasić

Hrvoje Klasić

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Naklada Ljevak objavila je knjigu "Crveno na crno", izbor kolumni uglednog hrvatskog povjesničara i angažiranog i utjecajnog intelektualca Hrvoja Klasića na temu u Hrvatskoj sve prisutnijeg povijesnog revizionizma.

Riječ je o kolumnama objavljivanima između 2019. i 2021. godine na portalu net.hr, u kojima Klasić argumentirano raskrinkava sve učestalije pokušaje povijesnog revizionizma u odnosu na fašizam i antifašizam i lažiranje povijesnih činjenica.


- S obzirom na to da je ta tema i dalje vrlo prisutna i intrigantna u hrvatskoj javnosti, a ove godine obilježavamo nekoliko važnih obljetnica s tim u vezi (100 godina od prve antifašističke bune Labinska republika; osnivanje Prvog partizanskog odreda u Sisku 22.6.1941.; početka Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj/Jugoslaviji 6.4.1941.; osnivanje NDH 10.4.1941.) ova je knjiga iznimno važna i potrebna jer na svima razumljiv, čitak, zanimljiv i nadasve argumentiran način podsjeća javnost da je uloga istinskog intelektualca pokazivanje odgovornosti ne samo prema znanstvenoj zajednici, nego i prema društvu u cjelini, stoji u najavi.


- Kao i u prethodno objavljenoj i vrlo čitanoj knjizi kolumni "Bijelo na crno", Klasić u svojim kratkim, poučnim i elokventnim esejima ostaje vjeran odluci da hrabro iznosi svoje stavove i da ih uvijek potkrepljuje nepobitnim činjenicama, poručuju iz Naklade Ljevak.


Hrvoje Klasić (1972.) zaposlen je od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu Hrvatsko proljeće u Sisku


Suautor je dviju dokumentarnih serija, "Hrvatsko proljeće" i "NDH", nastalih u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Godine 2012. objavio je značajnu i hvaljenu knjigu "Jugoslavija i svijet 1968." u izdanju Naklade Ljevak, koja se našla u užem izboru za dvije nagrade (Kiklop i Jutarnji list). 


U izdanju Naklade Ljevak objavio je 2019. još dvije knjige: "Bijelo na crno: lekcije iz prošlosti za budućnost" i "Mika Špiljak: revolucionar i državnik". Dobitnik je Nagrade Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatskosrpskih odnosa za 2016. godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!