Od svemirske škole do škole budućnosti

14.03.2021.

20:53

Autor: HRT/Dnevnik/Sunčica Findak

O astronomiji u školskim klupama

O astronomiji u školskim klupama

Foto: HRT / Dnevnik

Naše učenike sve više zanima astronomija, istraživanje svemira, a posebno odgovor na vječno pitanje - ima li još negdje života osim na Zemlji. U dvije škole, u Ivanić Gradu i Đurđevcu, učenike ni nastava na daljinu nije zaustavila.

Emu baš ni jedno pitanje o astronomiji ne može iznenaditi. I prijatelje je zainteresirala, a na sve ima spreman odgovor.

- Nekada pitaju zašto Pluton više nije planet, on se sada klasificira kao patuljasti planet, premali je da bi mogao svoju orbitu oko Sunca mogao očistiti od prašine i malih komadića kamena, rekla je Ema Donev, OŠ Stjepana Basaričeka, Ivanić Grad.

13-godišnja Ema odmalena mnogo čita, a posebna su poslastica knjige o astronomiji i znanosti, najčešće na engleskom jeziku. Čita i stručne i znanstvene časopise. Kaže, znanja nikada dosta. I nama je održala malo predavanje ispred svojih plakata.

- Tu si nacrtala planete, koji ti je najdraži? Jupiter, odgovara Ema, zato što je kralj sunčeva sustava, zato što je lijep i ima jako interesantnu atmosferu. 

Ravnateljica kaže, ni za vrijeme nastave na daljinu ništa nije stalo.

- Za sve su važni i učitelji i učenici. Ali ja sam matematičarka pa kažem da i bez onog trećeg vrha, a to su roditelji koji su važan support, nema ništa, ističe Vlatka Koletić, ravnateljica OŠ Stjepana Basaričeka, Ivanić Grad.

A ništa ni bez entuzijasta učitelja. 80-ak kilometara dalje srednjoškolce u Đurđevcu njihov je nastavnik itekako zainteresirao za Sekciju za svemirsku tehnologiju. 

- Zato što je to široko područje te sekcije koja pokriva od robotike do svemira, sve ono što je aktualno, navodi Željko Brček, nastavnik, Strukovna škola Đurđevac.

A na klupama ima svega, svih vrsta Mars rovera.

- Koja bi mu uloga bila na Marsu? Traženje prošlog života, ima li ga, moguć pronalazak vode, za istraživanje terena, kaže Borna, Strukovna škola Đurđevac.

Borna ga je sam konstruirao, baš kao i Edi.

- Ovo je pauk ima 6 nogu sastavljen od servo motora koji mu pokreću udove.

Nikola radi na proučavanju umjetne inteligencije, i razmišlja koji će projekt uzeti.

A ovu sekciju čeka još mnogo projekata, od svemirske škole do škole budućnosti. Emi pak prognoziraju blistavu budućnost astrofizičarke. No do tada veseli je još mnogo nepročitanih knjiga i odlazaka na natjecanja, uskoro upravo ono iz astronomije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!