Od taktičke kacige do bioreaktorskog kompostiranja

21.10.2021.

07:00

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/P.F./HRT

Multifunkcionalna kaciga

Multifunkcionalna kaciga

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je malo inovativnih tvrtki i još se nedovoljno ulaže u istraživanje i razvoj novih tehnologija. Ipak, da pomaka ima - pokazuje Međunarodna izložba inovacija ARCA koja se može pogledati do subote u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Oko 160 inovacija daje uvid u stvaralačku snagu inovatora iz sedam zemalja.

Taktičku polumasku za domovinsku sigurnost i multifunkcionalnu kacigu upravo testiraju naše Oružane snage. Inovacija je to poznatog izvoznika iz Preloga koju uz našu Civilnu zaštitu već naručuju Slovenci i Francuzi.

- Što se tiče taktičke polumaske njena je inovacija da drži čak 4 sata atmosferu kontaminiranog Covid virusa, a može biti i u drugim sigurnosnim ugrozama kao čestice, prahovi, aerosol, objasnio je Goran Basarac, direktor strateškog razvoja u Šestan-Buschu.

Novu tehnologiju reciklaže komunalnog otpada bioreaktorskim kompostiranjem razvila je naša vodeća ekološka tvrtka.

- Ova inovacija smanjit će proizvodnju komposta sa 6 na 2 mjeseca i jako je bitna lokalnim zajednicama u obradi otpada, rekao je Marko Povijač, Tehnix.

Zanimljiv je i simulator za obuku deficitarnih zanimanja poput operatera viličara, blagajnika i skladištara, no zvijezda sajma je solarni automobil karlovačke Tehničke škole.

- Mi smo budući regionalni centar kompetencija i u tom centru će se razvijati inovacije i naš je cilj da učenike učimo timskom radu, istaknuo je Milan Bijelić, Tehnička škola Karlovac.

To svakako ohrabruje jer u inovacije premalo ulažemo.

- Ovog trenutka u Hrvatskoj iz razvojnih instituta i akademske zajednice dolazi tek 15% inovacija i tu situaciju moramo preokrenuti, smatra predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Miljenko Šimpraga.

Trenutačno u istraživački rad ulažemo oko 1% BDP-a, no Vladini su planovi ambiciozni.

- Mi smo postavili želju da taj postotni udio poravnamo sa europskim prosjekom a to je 2,5%, rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Vlada najavljuje i tri natječaja za dodjelu pola milijarde kuna nepovratnog europskog novca za poticanje inovacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!