Okretanje "imuniteta krda" naopačke

19.11.2020.

13:38

Autor: Hina/HRT

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Foto: - / REUTERS

Brojni stručnjaci imaju dvojbe o cjepivima i "imunitetu krda".
Vlade i dužnosnici izražavaju nadu da će cjepivo protiv bolesti Covid-19 stvoriti imunitet krda, a neki računaju da bi cijepljenje dvije trećine stanovništva moglo zaustaviti epidemiju i zaštititi čitave zajednice i narode. Neki stručnjaci smatraju da su takva očekivanja upitna.

➡️ Jesmo li na vrhuncu pandemije i je li spas na vidiku?    
➡️ Sve o koronavirusu

Kao prvo otkrivanje svega što je potrebno za postizanje imuniteta krda uz pomoć cijepljenja protiv bolesti Covid-19 uključuje niz faktora i nepoznanica - koja je brzina širenja virusa, hoće li prva cjepiva uspjeti zaustaviti prijenos virusa ili samo obolijevanje, koliko će se ljudi cijepljenje i hoće li cjepivo pružiti svima istu razinu zaštite.

- Imunitet krda ponekad se pogrešno shvaća kao pojedinačna zaštita. Nije dobro misliti da sam osobno zaštićen zbog postojanja imuniteta krda. Imunitet krda odnosi se na zaštitu zajednice, a ne na to da je pojedinac zaštićen, kaže Josep Jansa, stručnjak za pripremu i odgovor na hitna zdravstvena stanja u štokholmskom Europskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

➡️ Riječ stručnjaka: Što dosad znamo o cjepivu protiv korone
➡️ EU čeka isporuku prvih doza cjepiva
➡️ Pfizer: Efektivnost našeg cjepiva veća od 90%, ovo je povijesni trenutak

ECDC u svojim modelima kao prag imuniteta krda koristi 67 posto stanovništva, a stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije kažu da je pokrivenost 65 do 70 posto stanovništva cijepljenjem način da se postigne imunitet populacije.

- Ideja imuniteta krda je zaštititi ranjive. A ideja iza toga je da ako primjerice cijepite 98 posto stanovništva tada će biti tako malo virusa u zajednici da će preostalih dva posto stanovnika biti zaštićeno. To je smisao, kaže Eleanor Riley, profesorica  imunologije i zaraznih bolesti na sveučilištu Edinburgh.

Stopa reprodukcije virusa je ključna

Ključno u javnozdravstvenim izračunima u pogledu tog koncepta za bolest Covid-19 je stopa reprodukcije virusa koji izaziva bolest ili vrijednost R. To je mjera koja označava koliko prosječno zaražena osoba zarazi drugih osoba u uvjetima bez ikakvih ograničenja. Uz pretpostaku da je cjepivo potpuno učinkovito postotni prag za imunitet krda za zarazne bolesti računa se tako da se 1 dijeli s vrijednošću R, oduzimanjem rezultata od 1 i potom množenjem sa 100.

Na primjer, imunitet krda za vrlo zarazne ospice uz procijenjenu vrijednost R od 12 ili više, funkcionirat će samo ako kod 92 posto ili više pripadnika zajednice postoji imunitet. Za sezonsku gripu čiji je R 1.3, prag bi bio samo 23 posto imunih članova zajednice. Problem je, naglašava profesor imunologije s bečkog medicinskog fakulteta Winfried Pickl - što se još ne zna točno koliko se brzo širi virus bez ikakvih mjera opreza. Smatra da bi R vrijednost kod bolesti Covid-19 mogla biti "bliže 4 nego 2", obzirom da se život u mnogim zemljama odvija uz niz mjera ograničenja.

Zaustavljanje prijenosa u 'krdu'

Amesh Adalja, stručnjak iz centra za zdravstvenu sigurnost sveučilišta Johns Hopkins kaže da je dobar cilj u pogledu imuniteta u SAD-u obuhvaćenost više od 70 posto stanovnika no dodaje da bi taj broj mogao rasti ako se ispostavi da su cjepiva manje učinkovita.

Stručnjaci kažu da je drugi važan faktor može li cjepivo protiv bolesti Covid-19, koje odaberu vlasti, zaustaviti transmisiju virusa. Penny Ward, profesorica na farmaceutskoj  medicini na Kings College Londono kaže kako sadašnji dokazi sugeriraju da će prva cjepiva protiv Covida-19 u najmanju ruku spriječiti da cijepljena osoba oboli, no ne može se isključiti mogućnost da će ta osoba dobiti virus SARS-CoV-2 virus i prenijeti ga neprimjećeno na druge osobe.

Okretanje 'naopačke'

Eleanor Riley sa sveučilišta Edinburgh kaže kako to sugerira da je za sada ideja da se postigne imunitet krda cijepljenjem besplodna. Bolji pristup, po njoj, bio bio  "okrenuti imunitet krda naglavačke" i prvim cjepivima zaštititi one najranjivije ne brinući u početku o otpornijim članovima krda koji mogu relativno dobro živjeti s virusom. "Zaboravimo na zaštitu masa radi zaštite ranjivih", kaže ona. "Idemo izravno zaštititi ranjive".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!