Oni su ponos hrvatske medicine

07.12.2018.

07:45

Autor: T.V./HRT

Liječnik Mario Ćuk (foto:Petar Glebov/PIXSELL)

Liječnik Mario Ćuk (foto:Petar Glebov/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Trojica oskarovaca kojima je međunarodno priznanje dodatni motiv i poticaj za daljni rad kažu da, iako su dobili primamljive ponude iz inozemstva, za sada ne razmišljaju o napuštanju naše zemlje.
Na međunarodnom natjecanju za medicinska istraživanja International Medis Awards for Medical Research, poznatijem kao "medicinskom Oskaru", održanom prije tjedan dana u Sarajevu, nagrade su dobila tri hrvatska liječnika, oftalmolog Ivan Škegro, ginekolog Miro Šimun Alebić i pedijatar Mario Ćuk. Oskare su dobili za istraživanja koja su proveli prošle godine i objavljena su u prestižnim medicinskim časopisima.

Trojica oskarovaca, kojima čestitke ne prestaju stizati, gostovala su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. 

Na terapijskom području ginekologije žiri je priznanje dodijelio ginekologu Miri Šimunu Alebiću iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu, koji proučava neplodnost. Također je istraživao kod kojih su pacijentica s neplodnošću do sada poznati markeri ovarijske rezerve nepouzdani, i tako je stručnjacima za reprodukciju omogućio definiranje tih bolesnica te izbor najboljeg oblika liječenja.

"Moje se istraživanje može primijeniti na svaku pacijenticu koja uđe u proces medicinski potpomognute oplodnje", rekao je dr. Alebić pojasnivši da se njegovi markeri upotrebljavaju kako bi se brže shvatilo o kakvoj je pacijentici riječ te se time skrati postupak. Naglasio je da je neplodnost najveći problem u razvijenim zemljama, a razlog za to je odgođena dob rađanja. "Vrlo je važno o tome govoriti u javnosti jer se danas smatra da se rađanje može odgađati za stariju dob bez većih problema. Međutim to nije točno. I danas, kao i prije tisuće godina, dvadesete su najbolje godine za rađanje, nakon toga se borimo sa smanjenom ovarijskom rezervom", istaknuo je dr. Alebić.  

Pobjednik u kategoriji oftalmologije Ivan Škegro iz KBC-a Zagreb u svojem stručnom radu bavio se istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom leđne moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom. To stanje, koje se skraćeno naziva GVHD, riješio je presađivanjem amnijske ovojnice majki koje su rodile carskim rezom na oko pacijenata.

"Pacijenti počinju primjećivati znatna poboljšanja tjedan dana nakon zahvata", objasnio je dr. Škegro dodavši kako su njegovu metodu do sada primjenili na šest pacijenata. "Rezultati su zbilja dobri", reko je.

Pedijatrija je već pet godina najzastupljenije terapijsko područje na International Medis Awards, a ovogodišnji je pobjednik pedijatar Mario Ćuk s KBC-a Zagreb, koji se u svojem stručnom članku posvetio anhidrotičnoj ektodermalnoj displaziji, rijetkoj bolesti s imunološkom deficijencijom. Time je pridonio boljoj dijagnozi i liječenju te iznimno rijetke nasljedne bolesti i spriječio smrt jednoga dječaka, koji je zbog te bolesti već izgubio brata i sestru.

Dr. Ćuk Oskara je poklonio svojem pacijentu Ivanu. "Ivan i drugi pacijenti koji su sudjelovali u ovom istraživanju pravi su junaci ove priče i naša budućnost. Ovom Oskaru mjesto je u Ivanovu domu", rekao je. "Riječ je o jednoj iznimno rijetkoj bolesti, to je nova forma bolesti koju smo pri puta uspjeli otkriti kod našeg bolesnika. U ovom istraživanju sudjelovalo je četvero pacijenata, od kojih je troje naših i jedno dijete iz Kanade. U cijelom je svijetu poznato samo šest pacijenata s ovom dijagnozom", objasnio je dr. Ćuk.  
  
Sva su trojica naglasila da im je ovo prestižno međunarodno priznanje dodatni motiv i poticaj za daljni rad, a iako su dobili primamljive ponude iz inozemstva, za sada ne razmišljaju o napuštanju naše zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!