10:30 / 15.02.2018.

Autor: Vlatka Kusanić

Onkološki tim karlovačke bolnice prvi u RH izveo operaciju s pomoću ICG tehnologije

-

-

Foto: - / -

Riječ je o inovativnoj metodi - gdje kirurzima pri operaciji pomaže i tzv. plavo svjetlo, koje otkriva maligne stanice nevidljive ljudskom oku.
Onkološki tim karlovačke Opće bolnice prvi je u Hrvatskoj izveo operaciju karcinoma jajnika s pomoću najnovije ICG tehnologije. Riječ je o inovativnoj metodi - gdje kirurzima pri operaciji pomaže i tzv. plavo svjetlo, koje otkriva maligne stanice nevidljive ljudskom oku.

Posljednja vizita onkološkog tima. Anđa Matić sutra može kući, nakon operacije odlično se oporavlja. Operaciju raka jajnika izveli su primarijus Željko Štajcer i kirurg Dražen Tufeković s pomoću uređaja koji emitira tzv. plavo svjetlo koje vidi ono što kirurg ne može vidjeti - golim okom. Tako se, uz primarni tumor, odstranjuju i sve ostale maligne ili sumnjive stanice, laički rečeno sve što je promijenilo boju.

ICG tehnologija nije jeftina. Ovaj uređaj stoji milijun i 200 tisuća kuna. Zahvaljujući njemu, karlovačka je bolnica u samom vrhu po opremljenosti onkoloških timova u našoj zemlji. Jedan ovakav uređaj je u zagrebačkoj bolnici Sv. Duh, ovih dana svoje bi trebale instalirati i Petrova i KBC Rijeka. A karlovački je spreman za novu operaciju već danas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!