21:27 / 25.07.2018.

Autor: T.V./D.M./HRT

Operacija segedinskog tigra

-

-

Foto: - / -

Tigar Igor, zvijezda Parka divljih zvijeri u Segedinu, počeo je pobolijevati od kostobolje. No, imao je sreće: danas se relativno jednostavnim postupkom korištenja vlastitih matičnih stanica može olakšati ta vrsta boli.
Trinaest godina smatra se visokom dobi za mačku, kućnu ili divlju. A s njom dolaze i zdravstveni problemi tipični za sva bića kad mladost prođe. Tako je tigar Igor, zvijezda Parka divljih zvijeri u Segedinu, počeo pobolijevati od kostobolje. No, imao je sreće: danas se relativno jednostavnim postupkom korištenja vlastitih matičnih stanica može olakšati ta vrsta boli.

Tzv. Lipogems postupak primjenjiv je također kod pasa i konja, ali se koristi prvenstveno u ljudi. Prošlo ga je već tridesetak tisuća pacijenata širom svijeta, 550 samo u SAD-u. Ciljane poteškoće su različite i praksa pokazuje kako djeluje kod sve većeg broja zdravstvenih problema. Postupak već je zaživio u plastičnoj kirurgiji, a ispituje se njegova primjena i u liječenju autoimunih bolesti.

Vijest MTVA donosi emisije Alpe Dunav Jadran, na čijim je mrežnim stranicama obilje sličnih zanimljivosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!