Opstanak plemenite periske u Jadranu neizvjestan

13.09.2021.

07:40

Autor: Sandra Lacković/V.K./More/IMS/HRT

Opstanak plemenite periske u Jadranu neizvjestan

Opstanak plemenite periske u Jadranu neizvjestan

Foto: Sandra Lacković/More / HRT

Na tri lokacije u lokrumskom akvatoriju postavljeni su kolektori za prihvat plemenite periske. Na taj se način JU Rezervat Lokrum uključila u zajednički projekt očuvanja periske na Jadranu.


Galerija
Opstanak plemenite periske u Jadranu neizvjestan, Foto: Sandra Lacković/More/HRT
Opstanak plemenite periske u Jadranu neizvjestan, Foto: Sandra Lacković/More/HRTOpstanak plemenite periske u Jadranu neizvjestan, Foto: Sandra Lacković/More/HRT

Dok posjetitelji Lokruma opušteno uživaju, i ne slute da je u tijeku dramatična borba za spas vrste.  

Djelatnici Javne ustanove rezervat Lokrum i članovi ronilačkog kluba Dubrovnik - u redovitoj kontroli kolektora za prihvat plemenite periske. Postavili su ih početkom srpnja u vrijeme mrijesta.

- To mora biti lokacija koja je na udaru morskih struja. S obzirom na to da se ličinke periski nasađuju, donosi ih more , dvije lokacije su ovdje u Portoču. Uzeli smo jednu gdje je voga i pjeskovito dno, radi usporedbe, i s vanjske strane unutar livade posidonije, govori Ozana Domijan, voditeljica službe čuvara prirode JU Rezervat Lokrum.

Odabrane su tri lokacije na kojima je periske bilo prije pomora. 

- Bilo je kartiranje podmorja 2018. i tada je zabilježeno dosta vrsta. 2019. krenuo pomor u Hrvatsko. 2020. godine zadnji je puta pretražen akvatorij i nije pronađena ni jedna živa iz Dubrovnika pretražio zadnji put akvatorij studeni 2020 nije nađena ni jedna živa periska, naglašava Domijan.

Služe kao podloga na koju se mogu uhvatiti ličinke periske. U moru ostaju do kraja listopada.

- Ulažemo velike napore da se ta vrsta očuva kroz postavljanje kolektora na različitim dubinama. U 11. mjesecu ćemo dizati te kolektore. Radit ćemo pregled i ako se nađe neka ličinka transportirat ćemo je u akvariji, rekla je Nikolina Grković, ravnateljica JU Rezervat Lokrum.

- Ličinke će se dostaviti u karantenski akvarij u Puli gdje će se pokušati održati na životu i potaknuti na razmnožavanje u ex situ. Jednog dana kad se stvore povoljni uvjeti na nekim lokacijama vratit ćemo ih u more, govori Domijan.

Inače projekt očuvanja plemenite periske u južnom Jadranu koordinira Jelena Kurtović Mrčelić iz splitsko dalmatinske županijske javne ustanove More i krš.

Puni optimizma iščekuju rezultate projekta. Hoće li uspjeti spriječit izumiranje vrste?

- Svi partneri provodili su te aktivnosti i pronalazili juvenilne jedinke i u akvariju u Puli postoje dan danas žive. One se pokušavaju održati na životu i pokušavaju se razmnožiti, naglašava Domijan i dodaje kako su prognoze neizvjesne glede razmnožavanja i stvaranja otpornosti.

Pomor plemenite periske na Jadranu ujedinio je hrvatsku stručnu i znanstvenu zajednicu - kao uostalom i na cijelom Mediteranu. 

- Projekt je od izuzetne važnosti za očuvanje endema plemenite periske. Prvi put su se ujedinile javne ustanove, muzeji, akvariji, znanstvene institucije na području Jadrana, kako bi učinili nešto za spas te jedinke koja je trenutno napadnuta od raznih patogena, rekla je Grković, ravnateljica JU Rezervat Lokrum.

- Globalno zatopljenje je ogroman faktor koji utječe negativno na samu perisku zato što su prosječne temperature na dubinama promijenjene. Termoklima se pomaknula i oslabio je imunitet te uzrokovao stres tom školjkašu, istaknula je Domijan. 

Projekt ide dalje. Jer stanje je alarmantno - a opstanak mediteranskog endemskog školjkaša neizvjestan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!