10:47 / 11.07.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Orašasti plodovi mogu poboljšati mušku plodnost

-

-

Foto: - / -

Suator studije Albert Salas-Huetos sa Sveučilišta Rovira i Virgili u Španjolskoj navodi da postoji sve više dokaza da zdrave prehrambene navike mogu pomoći začeću.
Konzumiranje orašastih plodova značajno poboljšava broj i zdravlje spermija kod mladih muškaraca, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati studije podržavaju korisnost redovne konzumacije orašastih plodova po kvalitetu spermija, rekli su znanstvenici, naglašavajući ipak da su svi sudionici u istraživanju bili zdravi i vjerojatno plodni muškarci.

Moguća korist orašastih plodova za muškarce koji imaju problema s plodnošću tek se treba ispitati.

U istraživanju je sudjelovalo 119 muškaraca između 18. i 35. godine, koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Prva je grupa dnevno konzumirala 60 grama badema, lješnjaka i oraha, dok druga grupa nije konzumirala orašaste plodove. Nakon 14 tjedana, prva je skupina imala značajna poboljšanja u broju, vitalnosti, pokretljivosti i obliku spermija, što su čimbenici koji utječu na plodnost muškaraca, navodi se u izvješću.

Također, grupa koja je konzumirala orašaste plodove pokazala je značajno smanjenje razine fragmentacije DNK spermija - parametra usko povezanog s muškom plodnošću.

Rezultati su konzistentni s ranijim istraživanjima koja su pokazala da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima poput vitamina C i E, selenom, cinkom i folnom kiselinom poboljšavaju kvalitetu spermija.

Suator studije Albert Salas-Huetos sa Sveučilišta Rovira i Virgili u Španjolskoj navodi da postoji sve više dokaza da zdrave prehrambene navike mogu pomoći začeću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!