Ordybee - aplikacija za vrtiće

13.04.2021.

21:16

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Krešo Vargec

Krešo Vargec

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Digitalizacija, kao neizbježna društvena pojava, dotaknula se i obrazovnih ustanova, pa tako i vrtića. Nedavno je pokrenuta jedna zanimljiva i korisna aplikacija, čiji je cilj digitalizacija vrtića.

- To je aplikacija za upravljanje poslovnim procesima vrtića, koja bi trebala pridonijeti boljem i kvalitetnijem radu, objašnjava Krešo Vargec, jedan od pokretača aplikacije „Ordybee“, koja bi trebala olakšati i pomoći odgajateljima i roditeljima.


Aplikacija prvenstveno služi za organizaciju rada vrtića, ali i bolju komunikaciju unutar vrtića i prema roditeljima. 


- Napravljena je u više modula, koji su namijenjeni svim djelatnicima – odgajateljima, logopedima, psiholozima, pedagozima, ravnateljima, i roditeljima.


Sama aplikacija napravljena je tako da se omogućava daljnji razvoj, a moduli su napravljeni u tri kategorije. Jedan modul baziran je na svim informacijama vezano za djecu, primjerice programi, skupine i informacije o djeci, kao i upis u vrtić, koji se putem aplikacije može odviti digitalno.


- Roditelj može predati sve dokumente, aplikacija sve obradi i generira se rang lista, objašnjava Krešo.


Drugi modul je poslovni – dnevnici rada, razni zapisi poput eventualnih bolesti, mjerenja koje vrše zdravstveni djelatnici, mišljenja logopeda i slično.


- Između ostaloga, produžujemo to na nekakvu priču administracije, odnosno onaj dio koji mi ne vidimo poput kuhinje, nabave materijala i slično, kaže Krešo. Treći modul je roditeljski gdje oni mogu slati i primati poruke, te primati određene materijale i informacije.

Sve arhivirano na jednom mjestu


Prednost korištenja aplikacije u vrtićima prije svega je činjenica da je sve arhivirano na jednom mjestu.


- Arhiviranje u papirnatom obliku sklono je vanjskim utjecajima, poput potresa i poplave. Također, s obzirom na trenutnu situaciju, neki od djelatnika rade od kuće i uvijek imaju pristup svim informacijama, koje inače ne smiju izlaziti izvan kruga vrtića, objašnjava Krešo.


Aplikacija je izašla u ožujku - trenutno ju aktivno koriste dva vrtića, a reakcije su odlične.


- Imamo dosta upita i zapravo sam se iznenadio s količinom pozitivnih informacija i želja za suradnjom, kaže i dodaje kako svakodnevno razgovaraju s odgajateljima, ravnateljima i roditeljima kako bi vidjeli u kojim segmentima mogu poboljšati aplikaciju.


Planovi za budućnost aplikacije su obećavajući – Krešo i njegov tim pokušat će napraviti slično rješenje za Centre za odgoj i obrazovanje, kojih u Hrvatskoj ima 80-ak, a onda i izaći na vanjsko tržište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!