09:49 / 06.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Osječki "drondžija" radi posao budućnosti

-

-

Foto: - / -

Kada sjedne za stol i prihvati se alata, vrijeme proleti. Inovativne ideje osigurale su mu brojne poslovne mogućnosti.
Dronovi su postali osnovna oprema svakog ozbiljnijeg snimatelja, ali i youtubera ili influencera. Atraktivne kadrove iz zraka možemo vidjeti u gotovo svakom video uratku. Ivan Vidaković iz Osijeka proizvodi posebne dronove, specijalizirane za određeni posao. Sve je počelo kao hobi, a danas se zbog brojnih poslovnih prilika preselio u Zagreb.

Kao dijete sanjao je o letjelicama. Danas ih stvara sam. U Tehnološkom parku u Zagrebu mali je ured, točnije radionica Ivana Vidakovića koji je javnosti poznatiji kao osječki drondžija. Dane, tjedne i mjesece Ivan je provodio na snimanjima. Izvještio se u upravljanju dronovima, a istovremeno je dobio ideje kako postojeće dronove poboljšati.

U filmskoj industriji, naučio je kaže, jako puno. Radio sam po svim setovima, radio sam sve filmove, sve serije koji su se snimali po Hrvatskoj. Ušao sam u tu neku produkciju, ali sam se paralelno s tim htio baviti i dalje proizvodnjom dronova, kaže Vidaković.

Kada sjedne za stol i prihvati se alata, vrijeme proleti. Inovativne ideje osigurale su mu brojne poslovne mogućnosti.

Dva projekta su mi se pojavila koja su jako bitna, s Valentom Sinkovićem, širimo wifi signal, a drugi projekt, sada najbitniji na kojem radim s još dva partnera je za pregled plinovoda. Milan Domazet i Davor Sladović imaju iskustva u plinovodima i htjeli su jedan laser staviti na ručni dron. Tu sam ja uskočio, imao sam jedan veliki dron koji je to mogao nositi jer je dosta velika kilaža u pitanju. Dokazali smo da to radi savršeno, ispričao je.

Ovo je posao budućnosti, kaže ivan. Osim za preglede plinovoda, dronovi se koriste i u poljoprivredi, a ušteda vremena i novca je nemjerljiva. Jedini nedostatak je što dron pada. Unatoč tomu, Ivan se odlično zabavlja, jer kaže, ovo što radi, ne može nazvati poslom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!