13:54 / 21.07.2021.

Autor: Hina/AFP/V.M.

Ostaci potopljenog antičkog vojnog broda otkriveni u Egiptu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Daseugen / Shutterstock

Arheolozi su otkrili ostatke vojnog broda i grobišta na mjestu Herakliona, egipatskog antičkog potopljenoga grada na Sredozemlju, objavilo je Egipatsko ministarstvo za antiku.

Ostatke su arheolozi otkrili pri iskapanju na mjestu Herakliona (koji se u starom Egiptu zvao Thonis) a bio je jedna od glavnih luka na utoku Nila sve dok Aleksandar Veliki nije utemeljio grad Aleksandriju 331. godine prije Krista.


Heraklion-Thonis, otkriven 2001. godine, bio je potopljen nizom potresa i velikim plimnim valovima.


- Francusko-egipatska misija pronašla je ostatke vojnog broda iz vladavine Ptolomejevića te ostatke grčke nekropole iz 4 stoljeća prije Kr., navodi egipatsko ministarstvo u priopćenju.


Brod ravnoga dana, opremljen velikim veslima i jarbolom te jedrima, bio je 25 metara dug i korišten za plovidbu deltom Nila, prema prvih zaključcima arheologa.


Brod je, pretpostavljaju, bio usidren blizu drevnog hrama bogu Amonu i potopljen je tijekom potresa u 2. stoljeću prije Kr.

- Pronalazak ostataka brodova iz tog razdoblja izuzetno je rijedak slučaj, kaže Franck Goddio iz Europskog instituta za podvodnu arheologiju koji je vodio misiju.


Pronađena je i nekropola koja svjedoči o prisutnosti grčkih trgovaca u regiji tijekom ranog razdoblja drvenog Egipta. Prema ministarstvu, Grci su dominirali tom regijom i ondje izgradili pogrebne hramove. 


- Ostaci tih hramova pronađeni su u vodi u izvrsnu stanju. Otkrića pokazuju bogatstvo hramova toga grada koji danas počiva u Sredozemnom moru, dodaje ministarstvo.Stručnjaci upozoravaju da egipatske vlasti redovito objavljuju arheološka otkrića no ponekad ne čekaju zaključke stručnjaka koji provode znanstvene analize.


Zadnjih je mjeseci Kairo obznanio nekoliko velikih arheoloških otkrića u nadi daće potaknuti obnovu turizma, važnog sektora za Egipat koji je u teškoćama od revolucije arapskog proljeća 2011. i danas zbog pandemije koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!