13:05 / 22.03.2018.

Autor: T.V./Hina

Otkriven protein koji može usporiti razvoj raka jetre

-

-

Foto: - / -

Otkriven je protein koji može usporiti razvoj raka jetre i omogućuje raniju dijagnozu i veće izglede za preživljavanje, objavilo je sveučilište u Baselu.
Otkriven je protein koji može usporiti razvoj raka jetre i omogućuje raniju dijagnozu i veće izglede za preživljavanje, objavilo je sveučilište u Baselu. Ta vrsta raka uglavnom pogađa starije muškarce koji već boluju od ciroze jetre i često se uoči tek u poodmakloj fazi što skraćuje razdoblje preživljavanja.

Protein nazvan LHPP sprečava nekontrolirano širenje stanica raka u jetri, objavilo je švicarsko sveučilište. Nedostatak tog proteina smanjuje za dvije godine životni vijek pacijenata. Stoga bi trebalo genetskim putem obnoviti proizvodnju tog proteina kod pacijenata koji ga nemaju.

Otkriće je objavljeno u časopisu Nature za koji je glavni autor istraživanja Sravanth Hindupur rekao da je zapanjujuće da je LHPP bio potpuno odsutan u tumorskom tkivu, dok ga je bilo u zdravom tkivu. Proučavano je 4.000 proteina u zdravom tkivu i u tumorima jetre kod miševa. Na isti način kao i u primjeru miša, očit je pad razine LHPP ko tumora pacijenata pogođenih rakom jetre, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!