14:28 / 07.05.2020.

Autor: Hina/HRT

Otkrivena nova crna rupa "blizu" Zemlje

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Novootkriveni nevidljivi objekt mase je barem četiri puta veće od Sunca.
Astronomi su otkrili crnu rupu najbližu Zemlji, udaljenu tisuću svjetlosnih godina. Iako crna rupa nije sama vidljiva njezinu lokaciju odale su dvije sjajne zvijezde, koje se mogu vidjeti golim okom s južne polutke po mraku u vedrim noćima.

Crne rupe su mjesta u svemiru iz kojih ni svjetlost ne može izaći zbog snažne gravitacije. Zbog toga što crna rupa nema snažne interakcije s okolinom ona nije vidiljiva. Kad su astronomi proučavali sazviježđe Telescopium uočili su da jednoj zvijezdi treba 40 dana da zaokruži oko skrivenog objekta. Druga zvijezda udaljenija je od prve zvijezde i crne rupe.

To su uočili teleskopom  MPG/ESO 2.2  iz La Silla opservatorija Južnog europskog opservatorija u Čileu. Sustav su astronomi opisali u  časopisu Astronomy&Astrophysics. "Bili smo potpuno iznenađeni kad smo shvatili da je to prvi zvjezdani sustav s crnom rupom koji se može uočiti golim okom", kaže koautor studije Petr Hadrava iz češke akademije znanosti u Pragu.

Tijekom godina astronomi su pronašli nekoliko desetaka crnih rupa u Mliječnoj stazi. Te rupe svoju prisutnost odaju nasilnim interakcijama s okolinom i emitiranjem uočljivih zračenja. Ovo novo otkriće tihe crne rupe moglo bi biti prvo od mnogih, kažu znanstvenici koji vjeruju da su u životu naše galaksije mnoge zvijezde kolabirale i stvorile crne rupe. Novootkriveni nevidljivi objekt mase je barem četiri puta veće od Sunca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!