15:51 / 18.01.2019.

Autor: A.H.Š./E.L.S./HRT

Otpadno ulje može biti korisna sirovina

-

-

Foto: - / -

Osim za kućanstva, od sada je usluga dostupna i pravnim osobama. Prikupili su sve potrebne dozvole i pilot projekt će se provoditi do kraja godine.
U malo kojoj kuhinji nećete pronaći biljna ulja. Preporuka je koristiti ih samo jednom pa vrlo brzo ulje postaje otpad. I to onaj koji se mora skupljati odvojeno i skladištiti u odgovarajuće spremnike, odvojene od ostalih vrsta otpada.

S pilot projektom prikupljanja otpadnog jestivog ulja gradsko komunalno poduzeće Prekom počelo je prošlu jesen.

Reakcije su dobre, spremnici se pune...

- Očekujemo da kad završimo do kraja godine ovaj projekt u onoj sljedećoj godini skupiti oko 20 tisuća litara otpadnog jestivog ulja. Imamo već i kupca, izjavio je Siniša Radiković, direktor GKP Prekom.

A to su uglavnom susjedi; dosad Slovenci, sada Austrijanci koji ga prerađuju u mirisne svijeće i bio dizel.

- U Hrvatskoj nam nude 500kn, a u Austriji 500 eura - pa je to velika razlika. Na žalost mi i neke druge stvari izvozimo. Evo drobljeni materijal koji završava često i u Mađarskoj  i u Bjelovaru radi toga znači. Mi smo zaduženi da postignemo što bolje cijene i iz tih cijena financiramo ovaj projekt, znači korisnike neće koštati ništa, kaže Radiković.

Dosad je spremnike za prikupljanje otpadnog jestivog ulja dobilo 350 korisnika. Sve donedavno odvozilo se zajedno s ostalim otpadom. Sada je pak nešto drukčije.

Osim za kućanstva, od sada je usluga dostupna i pravnim osobama. Prikupili su sve potrebne dozvole i pilot  projekt za primjerice škole, vrtiće, restorane će se provoditi do kraja godine. Dobit će jedan ili više spremnika od 36 litara, a otpadno jestivo ulje, kada je riječ o pravnim osobama, sakupljalo bi se kod korisnika u njihovim objektima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!