Otvorena nova zvjezdarnica u Križevcima

20.04.2023.

20:15

Autor: Marijana Kranjec/Dnevnik/IMS/HRT/T.S

Zvjezdarnica u Križevcima

Zvjezdarnica u Križevcima

Foto: HTV / HRT

Mladi stručnjaci koji žele donijeti promjenu, udruge civilnog društva i potpora lokalnih institucija - sve se to spojilo u jedinstvenom projektu koji je upravo dovršen u Križevcima. Nova zvjezdarnica uređena je i opremljena s pomoću europskih fondova, a uz popularizaciju znanosti otvoriti će vrata istraživačima i biti pravi Kozmološki centar.

Do sada samo terenski s malim teleskopima, a od sada iz vlastite zvjezdarnice svemir će proučavati križevački zaljubljenici. U Križevcima je uz svečano rezanje vrpce i prisustvo gradonačelnika Križevaca Marija Rajna i župana Darka Korena kao izaslanika predsjednika Vlade, otvoren prvi Kozmološki centar u državi.

- Kroz ovaj teleskop mogao sam vidjeti sunce, pjege, prominencije, odnosno baklje koje se mogu vidjeti kroz poseban filter, kaže Luka Baburek.

Mladi se fizičar Andrej Dundović pridružio križevačkom astronomskom društvu, a onda mu se, s kolegom sa studija, s ljubavi vratio.

- Pa kad je završio fakultet, otišao je na doktorat u Hamburg i vratio nam se kao vrhunski stručnjak u astronomsko društvo i onda smo samo podebljali posao i možemo ga u znanost pomaknuti, rekao je Ratko Matić iz Astronomskog društva „Perzeidi”.

- Ja sam nastavio suradnju s kolegama iz Italije i Njemačke jer ono što ja radim su turbulencije u elektromagnetskim poljima i to je nešto što se povezuje s fundamentalnim neriješenim pitanjima, dodaje Dundović, koji je  voditelj projekta S.P.A.R.K.

Najmoderniji kozmološki centar

Sama zvjezdarnica ima kupolu od pet metara koja pokriva vrijedan teleskop promjera primarnog zrcala 40 centimetara. Posebno treba istaknuti astronomsku kupolu koja kao domaći proizvod tvrtke Metal 5 d.o.o. konkurira najboljim kupolama stranih proizvođača.

Objekt je izgrađen u sklopu projekta SPARK Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca te se provodi u sklopu Operativnog programa Učinkovitih ljudskih potencijala 2014. - 2020.

Otvorenje zvjezdarnice u Križevcima vrhunac je Kozmološkog centra, prvog takvoj projekta u Hrvatskoj i šire u sklopu kojeg se u istom prostoru edukacija, popularizacija znanosti i znanstveni rad iz područja fizike svemira. U posljednje dvije godine u sklopu tog centra održana su mnoga predavanja, radionice i ljetne škole o fizici svemira, računarstvu, filozofiji prirode i umjetnosti. Osim toga, zahvaljujući tom projektu, objavljen je i veći broj znanstvenih radova o crnim rupama, ranom svemiru i tunelu kroz prostor - vrijeme.

Otvarajući istodobno mladima, ali i širem građanstvu mjesto gdje se promiče znanost, ali i kritičko mišljenje.

- Nije ona naprosto mjesto gdje se gleda nebo, to je samo jedna funkcija. Ona služi i toj simboličkoj svrsi da se pogleda kroz prozor u tajne kozmosa, poručuje Petar Pavlović, ravnatelj Kozmološkog instituta.

Europski projekt vrijedan 3 milijuna kuna angažirao je svu domaću pamet, pa je i kupolu prvi put proizvela jedna domaća tvrtka.

- Sad ljudi kad su vidjeli i u Hr i u BiH, čak je bilo upita za veću kupolu, a sad što će biti od svega, nama nije to prioritet, tvrdi Stjepan Slavečki, vlasnik tvrtke za obradu čelika.

Prioritet je na put do zvijezda povesti nove naraštaje, a sigurni smo da će u ovu najmoderniju zvjezdarnicu pohrliti iz svih krajeva Hrvatske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!