16:28 / 10.02.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ovako se nekada slušao radio

Radiofest

Radiofest

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U povodu Svjetskoga dana radija, koji se obilježava u subotu, otvorena je izložba starih radio prijemnika u predvorju zgrade zagrebačkoga Gradskog poglavarstva.

Duško Cvetojević, poznatiji kao Didi posjeduje više od 200 radioaparata koji su u odličnom stanju i gotovo svi rade. Izložen je tek dio vrijedne kolekcije, a s vlasnikom se uoči otvorenja družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Radio je, inače, izumio Nikola Tesla. 1943.godine mu je to pravo vraćeno. Njegov šegrt je bio Marconi koji je malo 'posudio' te njegove ideje, kaže taj strastveni kolekcionar starinske audio opreme.


U svojoj kolekciji ima radio aparate sa svih strana svijeta, svaki je zanimljiv na svoj način, a jedan od najstarijih je Ducrete iz 1926. godine.


- Mi trošimo Zemljine resurse, a ovdje ima uređaja starih 60 ili 70 godina koji dan danas rade. Svjedoci smo vremena u kojem mobitele, kompjutere, televizore ili frižidere mijenjamo nakon 2-3 godine, kritičan je Cvetojević.


Radiofest

Radiofest

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Izložbu je došao pogledati i naš legendarni pjevač Drago Diklić koji se osvrnuo na uloga radija u svojoj karijeri.


- Radio je nekad bio ono što je danas internet, bio je prozor u svijet. Ja se sjećam kad je moja nona nabavila radio koji je imao samo jedno malo zeleno oko koje je bljeskalo. To je onda bio doživljaj. Što se tiče mog posla, mi smo nekada u radio-klubu imali plesnjake, i nismo imali razglas, pa smo napravili razglas od radio aparata Kosmaj. Dečki su mi napisali u ugovor da se obavezujem da neću pjevati glasno, prisjetio se kroz smijeh Diklić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!