13:21 / 11.04.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Ozljede glave povećavaju rizik od razvoja demencije

-

-

Foto: - / -

Ustanovljeno je da opasnost od razvoja demencije raste ovisno o broju i težini ozljeda, pišu znanstvenici u stručnome časopisu The Lancet Psychiatry.
Traumatske ozljede mozga nastale nakon udarca u glavu povećavaju rizik od razvoja demencije za 24 posto, ustanovila je grupa znanstvenika na uzorku od gotovo tri milijuna ljudi.

Podaci su prikupljani 36 godina, a preuzeti su iz danskoga državnog registra pacijenata. Ustanovljeno je da opasnost od razvoja demencije raste ovisno o broju i težini ozljeda, pišu znanstvenici u stručnome časopisu The Lancet Psychiatry.

Kod pacijenata s poviješću traumatskih ozljeda mozga zamijetili smo povećanu opasnost od razvoja demencije, čak i nekoliko desetljeća nakon ozljede, kaže voditelj studije Jesse Fann s Medicinskog fakulteta u Seattleu. Dodaje da se to odnosi i na manje teške ozljede poput potresa mozga.

No znanstvenici ističu da je apsolutan rizik za svakoga pojedinca prilično nizak. U studijskoj je grupi 5,3 posto osoba koje su patile od demencije tešku ozljedu mozga doživjelo u mlađoj životnoj dobi, u usporedbi s 4,7 posto osoba koje nisu patile od demencije.

Rezultati našeg istraživanja ne upućuju na to da će se kod svih koji dožive neku traumu mozga kasnije u životu razviti neki oblik demencije, kaže Fann. No bez obzira na to, svima koji su doživjeli bilo kakvu traumatsku ozljedu mozga uzrokovanu padom, automobilskom nesrećom, ozljedom zadobivenom za vrijeme borilačkog sporta ili tučnjave, savjetuju se oprez i redovna tjelovježba, izbjegavanje pušenja, masne hrane i previše alkohola.

Iznimno je važno da osoba koja je doživjela traumu mozga ne dođe ponovno u sličnu situaciju. Važno je spriječiti slične nove traume, jer se rizik od razvoja demencije povećava s brojem traumatskih ozljeda mozga, upozorio je Fann.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!