12:14 / 13.05.2019.

Autor: V.K./HRT

Paar: Tesla je i danas svuda oko nas

-

-

Foto: - / -

Često se u Hrvatskoj pitamo jesmo li kao društvo zajednica i država dovoljno iskoristili ime Nikole Tesle koje se vezuje za svjetske izume koji su globalno poznati i priznati.
Često se u Hrvatskoj pitamo jesmo li kao društvo zajednica i država dovoljno iskoristili ime Nikole Tesle koje se vezuje za svjetske izume koji su globalno poznati i priznati.

Odgovore su nam na ova pitanja u emisiji „Studio 4“ dali članovi Udruge „Nikola Tesla astralni genij" akademik  Vladimir Paar i akademski kipar Pero Jelisić.

Paar je naglasio kako je Tesla bio pola stoljeća član naše Akademije znanosti i umjetnosti te što je više pratio njegov rad bio je sve više impresioniran njime.

- Tesla je čovjek 21. stoljeća. Imao je izvanredno visoki stupanj mašte, koja se ogledala i u tome što on nije bio knjiški moljac. On je svoj rad gledao kako umjetničko djelo. Osnovne inspiracije za njegova djela su dolazile iz književnosti i iz glazbe, rekao je i dodao kako je Tesla bio veliki poznavatelj opere pa je čak imao i svoju ložu u Metropolitan operi. Obožavao je Verdija.

Paar je istaknuo kako je danas u neuroznanostima poznato kako u ljudskom mozgu između umjetnosti i znanosti, čak i onih tehničkih, postoji bliska veza. I u jednom i u drugom je pitanje kreativnosti.

- Tesla je uvijek isticao kako umjetnost i znanost ne idu jedna bez druge

Kipar Jelisić je autor opusa od 50-ak Teslinih skulptura koji je jedinstven u svijetu.

- 90-ih godina primijetio sam kako je tesla jako zapostavljen, a s obzirom na to da ga cijenim, nisam mogao podnijeti da je takva veličina potpuno zanemarena te sam odlučio pokloniti mu skulpture i tako se odužiti za sve, rekao je.

Kada su SAD pokrenule pitanje proslave 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, Jelisić je imao već spremnu izložbu Teslinih skulptura koja je postavljena u paviljonu na Trgu žrtava fašizma.

Paar napominje kako su i u današnje digitalno doba znanost i umjetnost kompatibilne.

- Moramo reći kako u svakom tabletu, računalu ili mobilnom telefonu, postoji tesla, postoje 3 temeljna logička sklopa AND, OR, NOT. Tesla je autor temeljnog logičkog sklopa AND, tako da je Tesla temelj svakog chipa.

- Koristimo televizijski medij kojim se informacija širi elektromagnetskim valovima, a Tesla je taj koji je to prvi uveo. Tesla je svuda oko nas. On je u svim modernim uređajima koje danas koristimo, rekao je i dodao kako je Tesla uočio neke stvari daleko prije drugih znanstvenika.

- Tesla je smatrao da je život u suštini električni fenomen, rekao je Paar.

Naš odnos prema Tesli, odnos je našeg društva prema znanosti naglasio je Paar pa je Tesla samo još jedna žrtava pored mnogih zaslužnih znanstvenika.

- Nije istina da se hrvatska javnost sramila Tesle zato što je Srbin, nije istina da ga Hrvatska znanost nije priznavala. Stvarna je istina da je Tesla utjecao na znanost i poticao je, ističe Paar.

O veličini Tesle u svijetu govori i to da na mjesecu postoji krater koji se zove Tesla. Tesla je jedini znanstvenik 20. stoljeća po kojem nosi ime jedna temeljna fizikalna jedinica, a to je jedinica za magnetsko polje.

- Teslu nije ignorirala znanost, ali su ga ignorirali primitivci u Hrvatskoj, rekao je Jelisić i dodao kako on gleda Teslu kao astralnu veličinu koja se spustila na zemlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!