16:16 / 17.07.2019.

Autor: Igor Rotim/V.K./HRT

Pametno stablo na osječkoj Kopakabani

-

-

Foto: - / -

Milijun kuna Ministarstvo turizma i Grad Osijek uložili su u takozvanu pametnu infrastrukturu osječkoga gradskoga kupališta, popularne Kopakabane.
Milijun kuna Ministarstvo turizma i Grad Osijek uložili su u takozvanu pametnu infrastrukturu osječkoga gradskoga kupališta, popularne Kopakabane.

Do kraja tjedna posjetiteljima će biti na raspolaganju nova rasvjeta, pametne klupe, pametni tuševi i solarno drvo.

Svaki razvojni projekt u gradu Osijeku je uvijek prihvaćen, ali kad je riječ o popularnoj Kopiki građani, barem oni koje smo zatekli na kupalištu, su podvojenih mišljenja. Iz jednostavnog razloga što je samo kupalište zastarjelo i doista ne odgovara standardima 21. stoljeća pa suvremena oprema, koja se upravo postavlja, predstavlja golem kontrast samom kupalištu.

Na šetnici osječkoga gradskog kupališta Kopakabana, na pametnom drvetu uskoro će se moći puniti mobiteli, laptopi, ali i sve popularniji električni bickili. Šest utičnica struju dobiva od sunca.

Uz solarno drvo, postavlja se još 5 pametnih klupa s opcijama žičanog i bežičnog punjenja uređaja, dva seta za sjedenje, tri kabine za presvlačenje i nova javna rasvjeta.

- Mi ovdje nakon 50 godina zapostavljanja Kopike malo ulažemo i dajemo novi izgled Kopakabani i stavljamo najnovija tzv. pametna rješenja, govori Srećko Kukić, Grad Osijek.

Zelena infrastruktura polako dolazi i do Osijeka.

- Zasigurno mi je drago da grad brine o ovoj plaži i da se uređuje, bit će to puno bolje, rekao je Zvonimir.

Ipak, ima i onih koji bi zaštitu od sunca radije potražili pod prirodnim drvećem.

- Imamo novo drvo, imamo pametne klupe, nemamo čistoću, nemamo dobre kabine za presvlačenje, psi nam dolaze ovdje na gradsku plažu, govori Melita.

Milijun kuna ulaže se u pametnu infrastrukutru, ali samo kupalište staro je gotovo pola stoljeća. O temeljnoj rekonstrukciji se govori godinama, ali bez konkretnih rezultata.

Dok se mogućnosti ne pronađu, kupači će barem uživati u rasvjeti, tuševima i pametnim klupama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!