17:11 / 03.07.2018.

Autor: T.V./H.G./HRT

Pionirski pothvat Sokolarskog centra u forenzici divljih životinja

-

-

Foto: - / -

Ekipa Sokolarskog centra kod Šibenika ostvarila je pionirski pothvat u forenzici divljih životinja u Hrvatskoj. Pomoću biloških tragova mogu utvrditi vrijeme i uzrok uginuća ptica te pomoći u razotkrivanju krijumčara zaštićenih vrsta.
Ekipa Sokolarskog centra kod Šibenika ostvarila je pionirski pothvat u forenzici divljih životinja u Hrvatskoj. Pomoću biloških tragova mogu utvrditi vrijeme i uzrok uginuća ptica te pomoći u razotkrivanju krijumčara zaštićenih vrsta. Stručnjaci ističu kako je riječ o vrlo dragocjenim podacima na svjetskoj razini.

I dosad su razotrkivali zločine nad zaštićenim životinjama. Stotine je pernatih pacijenata ekipa Sokolarskog centra izliječila. Mnoge od njih je vratila u divljinu. Na žalost, ne ozdrave sve ptice. A ostaci stradalih i uginulih životinja postaju baze dragocjenih podataka.

Bitno je na adekvatan način, upravo pomoću ovakovih stvari, prepoznati s jedne strane o kojoj vrsti se radi, o kakvoj ozljedi se radi, uzrok uginuća i tome slično, ističe dr.sc. Željko Gottstein, Zavod za bolesti peradi Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Mnogo je toga zapisano u perima. Pero je poput naše kose. Dakle, ako ima kemijskih tvari - naći ćete unutra. Ako ima otrova - naći ćete unutra. Čak i ekstrakcija DNK za neka buduća istraživanja više nije potrebno iz krvi, zato što pero raste iz krvi - dakle ono je sačuvano u stapki za sljedećih 120 godina, poručuje Emilio Menđušić, voditelj Sokolarskog centra.

Pero je i identifikacijska iskaznica ptica. Jer svaka vrsta ima drugačiju mikrostrukturu. Najmanja grančica pera može povezati nekakvog krijumčara s pticom jer uvijek neko malo perce ostane, objašnjava Menđušić.

Online atlas pera Sokolarskog centra jedini je u Europi. Uz zbirku kostiju i DNK banku ptica - neodoljiv su mamac za znanstvenike. Sokolarski centar zbog toga i pohode postdiplomandi zagrebačkog Veterinarskog fakulteta.

Borba je to za očuvanje zaštićenih vrsta koje nestaju. A upravo su ptice grabljivice, upozoravaju znanstvenici, na vrhu te liste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!